Kultúra

A tévében: amerikai ikonok Jobstól Shrekig

Lesz ma igazi irodalomtanár, zseniális cégvezető, pár zöld ogre töklámpással, öreg Brad Pitt és londoni futballklub ágyúval a címerében.

Középiskolai irodalomóráin több generáció szenvedett verslábakkal, életrajzokkal, ritmussal, parasztábrázolásokkal, holott titkon mindenki egy John Keatingre várt, aki megmutatta volna, mire is jó az irodalom. Keating nem az ELTE-n végzett, hanem Nagy-Britanniában, és 1959-ben jutott el a Welton Akadémia diákjaihoz. És megtanítja őket rivallni, felébredni, felkelni, lázadni, ráébredni önmagukra, és még sok másra, már amire az irodalom való. És bár ez csak a Holt költők társasága cselekménye, Robin Williams, Ethan Hawke, Lara flinn boyle és mások szereplésével, higgyék el, az irodalom tényleg erre (is) való. 15:45, Viasat3.

Egészen elképesztő volt, ahogy az online világ reagált Steve Jobs halálára, akinek jelentőségére, ikonikus jellegére halálhírének hatása mutatott rá igazán. A csökönyös, eltökélt zseni, aki mindig tudta, mire vágynak az emberek, és ebben a tudásban megrendíthetetlenül hitt, és ezt a hitet várta el munkatársaitól is, ez az amúgy nehezen elviselhető ember, aki megtagadta a gyerekét, és eltökéltségében eltaszította magától a gyógyulás esélyét is, szóval Jobs életéről, jelentőségéről nem más beszél, mint Barack Obama egyik kedves tévéműsorának, az Állítólag…-nak a két kulcsfigurája, Jamie és Adam. A legfrissebb életrajz és megemlékezés már most a Discovery Channelen: 17:00-tól iGenius: Hogyan változtatta meg Steve Jobs a világot?

De a legnagyobb amerikai ikont nem Jobsnak, hanem Shreknek hívják. A kissé tuskó, de jóravaló ogre már szokásosan minden nagyobb ünnepen eljön hozzánk, s most is vendégeskedik egy húsz percet a háztartásban halloween tiszteletére. Nem valószínű, hogy az alkotók elvitték a kísérleti balett felé a történetet, szóval minden a jól megszokott kerékvágásban halad majd: ironikus humor, zöld, csúnyácska ogrék, egy nagy szíjú kandúr, egy még nagyobb szájú szamár – Félelem és Shrekketés, 18:00, TV2.

A 90-es évek legígéretesebb hollywoodi rendezője volt David Fincher, akinek egykori új projektje különösen izgalmasnak tűnt. Elvégre F. Scott Fitzgerald regényében nem más történeik, mint, hogy egy férfi öregen születik meg, majd fiatalodik, és végül csecsemőként hal meg. Márpedig egy ekkora rendezői tehetség, mint Fincher, aki eddig többször bizonyította, mindig meglát valami mást a történet mögött, tán csak képes lesz emlékezetes filmet csinálni ebből a témából. Ám a Zodiákussal némileg megbicsakló rendező (aki persze csinálhat bármit, A hetedik vagy a Harcosok klubja miatt bármit megcsinálunk neki) némileg csalódást keltett a Benjamin Button különös életével. Persze ez a csalódás csak az ő szintjén csalódás, ettől még egy közel tökéletes technikai szinten megcsinált filmről van szó, még ha kissé üres is. Kíváncsiak az öreg Brad Pitt-re? Hát a vén Kate Blanchettre? 20:15, m1

Lesz persze meccs is, hisz kedd van: a Chelsea-t 5-3-mal lemosó Arsenal az eddig a bajnokságban 50%-os Marseille-t fogadja a BL-ben. A hazai csapat az esélyesebb, de hátha most jön ki a lépés a franciáknak – 20:30, TV2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik