Kultúra

Nyílt levélben tiltakozik kilenc színházigazgató

"Megismerve a győztes pályázatot, az a véleményünk, hogy az szakmai program helyett szélsőségesen radikális manifesztum, amelynek felháborító tartalma 2011-ben Európában elfogadhatatlan".

A Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön ismertette, hogy Dörner György színművész lett az Új Színház igazgatója, az intézmény élén 13 évig álló Márta István helyett.

Az MTI-hez szombaton eljuttatott levél aláírói úgy fogalmaznak: “megismerve a győztes pályázatot, az a véleményünk, hogy az szakmai program helyett szélsőségesen radikális manifesztum, amelynek felháborító tartalma 2011-ben Európában elfogadhatatlan”.

A színházigazgatók szerint a fővárosi színházi élet az elmúlt évtizedekben, több mély társadalmi változás közepette “őrizte meg nézőit, minőségét és nemzeti elkötelezettségét”, ennek oka mindvégig a megalapozott szakmaiság volt. “Nézőink és színházi műhelyeink megtartása közös felelősségünk” – zárják a levelet, amelyet Bálint András (Radnóti Színház), Eszenyi Enikő (Vígszínház), Mácsai Pál (Örkény Színház), Máté Gábor (Katona József Színház), Meczner János ( Budapesti Bábszínház), Puskás Tamás (Centrál Színház), Szabó György (Trafó – Kortárs Művészetek Háza), Szirtes Tamás (Madách Színház) és Zimányi Zsófia (Thália Színház)írt alá.

Az MTI megkeresésére a Főpolgármesteri Hivatal egyelőre nem kívánt reagálni a nyílt levélre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik