Kultúra

Deutsch védi Dörnert

Az európai parlamenti képviselő szerint Dörner attól nem lesz rosszabb művész, mert szélsőjobbos nézeteket vall.

“Dörner György szerintem nagyszerű színész. Értékválasztását tiszteletben tartom, mint mindenkiét, politikai álláspontjával nem értek egyet. De miért van az, hogy a szoclib művészértelmiségiek gyakran gyalázatos politikai nézetei sem befolyásolja a művészi megítélésüket, egy magát nemzeti elkötelezettségű alkotónak tartó ember esetében viszont a (joggal vitatható, esetleg akár elfogadhatatlan) politikai nézetei miatt tulajdonképpen magát a művészi tevékenységét is abba kéne hagynia?” – tette fel a kérdést Deutsch Tamás a Twitteren.

Az európai parlamenti képviselő vasárnapi bejegyzésében úgy fogalmazott: “Mi lenne a XX. századi magyar kultúrával, hogyan nézne ki, mennyivel lenne szegényebb, ha a temérdek, rettenetes kommunista nézetekkel “megáldott” művész nem alkothatott volna, nem vezethetett volna művészeti intézményeket, mert szarházi kommunista volt?”

Dörner György színművészt múlt csütörtökön nevezte ki a fővárosi Új Színház élére február elsejei hatállyal Tarlós István főpolgármester. Az intendánsi teendőket februártól Csurka István látja el, a főrendező pedig Pozsgai Zsolt lesz.

Az MTI-nek adott interjúban kedden Dörner György elmondta, a kinevezése által keltett erőteljes negatív visszhang – a tiltakozások, az aláírásgyűjtés, a meghirdetett demonstráció – nem bizonytalanította el, eszében sincs visszalépni. “Elgondolkodtatni elgondolkodtatott, elbizonytalanítani semmiképpen sem” – fogalmazott Dörner György, megjegyezve: jogukban áll tiltakozni ellene, ő is számtalanszor protestált már, de attól még nem biztos, hogy az ellenzett koncepció rossz.

“A színház lényege az, hogy érdekes legyen. Magyarországon pedig az a legérdekesebb, ami a mi sorsunkat érinti” – mutatott rá, hozzátéve: “nekünk, magyaroknak a világ problémáit elsősorban a saját szemüvegünkön át kell nézni”. “A színház lényege is a politizálás, ha más nem, a kultúrpolitizálás” – fogalmazott, hangsúlyozva: “a kultúra eszközeivel egy területnek szeretnék helyet adni a fővárosban, amely nem talál hazára”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik