Kultúra

A tévében: családterápától családmentésig

Egy atipikus műsor után gengszterek, volt katonák, adrenalinfüggők, testcserélők és horror rémálmok lepik el a képernyőt.

szombat

Furcsa, de nem logikátlan ajánlattal kezdünk: bár a hétvégén nem szoktunk családterápiás tárgyú dokumentumfilmet nézni (sőt máskor se nagyon), az Amikor sötétedni kezd… címűt 19:35-kor a Duna II Autonómián érdemesítsük figyelmünkre. Ha van családunk, akkor azért, ha nincs, akkor azért. Pont manapság, amikor a család már nem tűnik a társadalom első számú alapegységének, és sokan vagy nem tudnak-akarnak saját családot alapítani, sokan pedig nem tudnak elszakadni a gyermeki pozícióból.

Jöjjenek a tipikusabb szombat esti műsorok (emlékeznek még a szombat esti filmkoktél című szórakoztató blokkra a 80-as évek köztévéjében?) itt van rögtön a Nehéz idők című film: két önsorsrontára ítélt pernahajder (egy iraki veterán és egy másik érvényesülni vágyó legény) úgy dönt, illegális úton hozzák össze pénzből azt a kritikus tömeget, aminek eredetét úgysem illik firtatni jobb társaságokban. Ezzel azonban az államot éppúgy maguk ellen hergelik, mind az alvilágot – nem hangzik túl biztatóan. Christian Bale, Eva Longoria Parker, Freddy Rodriguez főszereplésével 21:35, TV2.

Ez a film egyszer tán valamiféle nemzedéki himnusz lesz, mert az állandó adrenalinlöketekben élő nemzedék szimbolikus történetét mondja el. Chev Chelios helyi nehézfiú (ki más is játszhatná, mint Jason Statham) arra ébred, hogy valaki megmérgezte, és csak folyamatos adrenalinlöketekkel tudja magát életben tartani. Ez az ironikus mese a kalandok sodrása mellett amúgy roppant szórakoztató is, arról nem is beszélve, hogy képileg is ki van találva (a kissé torz objektív miatt mintha videojátékban lennénk), nem is szólva a szintén az egészre visszautaló motívumról, a lemerülő mobiltelefont imitáló csengőhangról – ne merülj le, mert akkor megszűnsz létezni. Egy okos és vicces akciófilm a Neveldine-Taylor rendezőpárostól: – Crank – Felpörögve, 22:10, RTL Klub

A Magamra találva kedves filmes eszközzel él: egy teljesen szerencsétlen, gyönge, nyámnyila, teszetosza férfi egy nap arra ébred, egy fehérjekolosszus izomagy testébe került. A nagy átváltozás után itt az esély, hogy kezdjen is valamit az életével. 22:10, m2

Ritka, hogy egy remake jobb legyen, mint az eredeti, Gore Verbinskinek ez sikerült: A kör című japán horror hollywoodi feldolgozása európai szemnek tetszetősebb, fordulatosabb, nyomasztóbb. A történet egyszerű: van egy videofelvétel, amit ha valaki megnéz, egy hétre rá meghal. Ez ügyben kezd nyomozni egy újságírónő, de rájön, hogy a legenda valóság. És akkor már marad más kérdés, mint a túlélésé. Egy film, ami túlmutat önmagán, nagyon komoly játék is, és persze erős horror. 23:40, TV2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik