Kultúra

The Fighter – A harcos [filmpremier]

Bokszolós film kétféle van: alulról érkező sztáros, valamint tehetségből elzüllős. A harcosban mindkettő megvan, számos jó alakítás mellett.

Amerikában a siker az emberek értékét mutatja, legalábbis a sportfilmes-bokszolós történetek alapján. Az ilyenekből a legjobbak igaz történeten alapulnak, és túlmutatnak önmagukon – ahogy Rocky sem egy szimpla sikersztori, hanem a 80-as évek zilált és megtépázott Amerikája magára találásának szimbóluma lett.

A harcos is több célt szolgál. Jutalomjáték Christian Bale-nek, aki egy hétköznapi Batman-filmhez képest (megint) 20 kilóval könnyebben került a kamerák elé, és nyomja a szöveget – ő lenne a kis porfészek egyetlen büszkesége, aki annak idején a nagy Sugar Ray Leonarddal mérkőzhetett, sőt még a földre is vitte – igaz, utána péppé lett verve. Későbbi sorsa sem alakult másként, most épp drogtanyákon teszi tönkre magát, miközben azt játssza, hogy öccsét, Mickyt edzi.

Aki (Mark Wahlberg) szintén bokszoló, már nem a legfiatalabb, de még lehet belőle valaki. Bár bátyja és egész családja révén nem tud zöldágra vergődni, de jön egy lehetőség. Vajon melyik lesz erősebb, a provincialitás, a lehúzó családi örvény, a piti bátyó vagy az utolsó amerikai hajszál, amibe kapaszkodva egészen a Rocky legendás főcímdaláig húzhatja magát Micky?
David O. Russell nem hülye gyerek, tudja, hogy a történet maga nem elég erős, ezért a két húzónév beszerzése mellett nagy gondot fordított a kora 90-es évek miliőjének megteremtésére meg a két bokszoló családjának megformálására, ami leginkább egy pipogya férj, hét brutális szőkített-melírozott tehenészképű lánygyermek és egy zsarnoki anya (Melissa Leo) összedobását jelentette.

A harcos élvezhető film lett, bokszfilm mellett szociopolitikai tanulmány, egy lehetletnyi öniróniával megfűszerezve. A leggyengébb láncszem tán Mark Wahlberg, aki, bár elég jól adja a kissé tompa, “nem a szavak embere”-bokszolót, egyszerűen nem bokszolóalkat – előbb hiszem el Danny de Vitóról, mint róla, hogy ökölvívó. Vagy csak nem elég jó színész? Christian Bale viszont lubickol a kisvárosi dumás lúzer szerepében, és Melissa Leót sem véletlenül jelölték vele együtt Oscarra és Golden Globe-ra (utóbbiakat már meg is nyerték): a lehetetlen frizurájú-öltözetű nő kinyitja a bicskát a legalamuszibb zsebben is.

És a karriertörténet? Az a legkevesebb.

The Fighter – színes, feliratos, amerikai életrajzi dráma, 115 perc, 2010, rendező: David O. Russell, forgatókönyvíró: Scott Silver, Paul Tamasy, Eric Johnson, zeneszerző: Michael Brook, operatőr: Hoyte Van Hoytema, producer: Dorothy Aufiero, David Hoberman, Todd Lieberman, Paul Tamasy, vágó: Pamela Martin, szereplők: Mark Wahlberg (Micky Ward), Christian Bale (Dicky Eklund), Amy Adams (Charlene Fleming), Melissa Leo (Alice Ward), Mickey O’Keefe (saját maga), Jack McGee (George Ward), Melissa McMeekin (‘Kicsi Alice’ Eklund), Bianca Hunter (Cathy ‘Pork’ Eklund), Erica McDermott (Cindy ‘Tar’ Ecklund), forgalmazza a Palace Pictures

Hazai bemutató: február 24.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik