Kultúra

A tévében: feltörekvő, lázadó, eltökélt egyének

Szép lányok, csúf lelkek, lelki nyomor és tömött pénztárca - mindenki máshonnan és máshogyan törne ki.

Sokáig hezitáltam, Ridley Scott Fekete esőjét vagy a Las Bandidast ajánljam-e, végül az utóbbi győzött, hát persze, hogy azért, Salma Hayek és Penélope Cruz fűzőben és push-up cicifixben játszik valamit a vadnyugaton, az egész egy szociális demagógia, a bank elvesz mindent, úgyhogy bosszút kell állni. Valami olyan gáz történet, amire az utóbbi 15 évben Luc Bessonnak futotta, de kit érdekel, amikor ott az a csodálatos két színésznő, és hogy játszanak! Szóval nyárra ezt a filmet ajánljuk, 21:00-tól, az egyre elfajzottabb Duna TV-n.

Carlos, az épp börtönbüntetését töltő terrorista már sok filmnek szolgált már ihlető forrásként, életével és legendáival. Most épp A Sakál árnyéka van soron, Christian Duguay, a történelmi filmek specialistája (Coco Chanel, Szent Ágoston, Szent Johanna) egy hasonmásos történetet rittyentett a nemzetközi terrorizmus legnagyobb sztárjával. Az elég csúnya Carlost mindig szép, sármos fiúk játsszák, most is Aidan Quinn testesíti meg, akik mellett Donald Sutherland és Ben Kingsley lát el ministránsi teendőket. 21:15, TV2

Aki jobban ragaszkodna a valósághoz, megismerkedhet egy erdélyi milliomossal, aki felkarolta a térség hokiéletét, Arany János-i szépségű magyart beszél, az életében a legfontosabb a pénz és a vagyon – de ettől még nem lesz olyan gonosz, cinikus és aljas, ahogy azt a kommunista propaganda után mindenki gondolja minálunk. Kurkó János vállalkozó “csak” végtelenül magányos, ahogy ez Zsigmond Dezső filmjéből is kiderül. Az Út Calarasiba 21:25-kor kezdődik a Duna II. Autonómián. 

Hagyjuk a nagy szavakat, de tény, ma Magyarországon az egy kézen megszámlálható rendezők közül, akik filmeket csinálnak (nem moziban vetített vizuális valamiket), az egyiket Kocsis Ágnesnek hívják. Első filmje a Friss levegő, mely érkezésekor a címbeli fogalomból csempészett a magyar film világába egy adaggal. Anya és lánya él furcsa, hideg, állott kapcsolatban, amiből a lány szabadulna. Jó arányok, jó színészek, minden a helyén – és ezt a közönség is így látta, mert látta. Egy film, amely példa arra, hogy a nézők nem csak a végtelenül lebutított dolgokat tudják és akarják befogadni, sőt. 22:40, m2.

A kisrealizmus hívei örülhetnek, ír családi drámát láthatnak 23:00-tól a Duna TV-n, melyben senki nem találja a helyét, az apa szeretethiányban szenved és haldoklik, az anya a lányát üldözi el, aki teherbe esik, de senki nem segít neki, az idősebb fiú terrorista akar lenne, a fiatalabbnak van egyedül esélye bármire, de a rendező itt is biztos kitalál valamit. Az ilyen filmek után érezzük, milen jó dolgunk is van. A Fekete bárány a helyes választás ebben a nyári őszben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik