Kultúra

“Az igazi elmélyüléshez idő kell”

A nemzetközi filmfesztiválok tavalyi sikerfilmje, a Pál Adrienn hazai bemutatójának apropóján a Magyar Narancs készített interjút a film rendezőjével.

A tavalyi cannes-i fesztiválon a kritikusok díjával jutalmazott Pál Adriennt csütörtöktől játsszák a hazai mozik. A premier hosszú elcsúszását a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásának elmaradása okozta, így a film promóció nélkül, néhány kópiával kerül bemutatásra.

“Az igazi elmélyüléshez idő kell. Ez a filmjeim tempóján is látszik”, válaszolta az interjúban a rendező, Kocsis Ágnes arra a kérdésre, miért telt el négy év első filmje, a 2006-os Friss levegő és a Pál Adrienn között. A rendező úgy érzi, nem tudna évente filmet készíteni.

A magyar filmgyártás helyzetéről Kocsis Ágnes azt mondja: értetlenül figyeli a történéseket, és tényleg eljött az ideje, amikor a magyar filmet – amely idáig kiemelkedett a régióból – tényleg meg kell menteni. A Magyar Mozgókép Közalapítvány működésének leállításáról pedig úgy nyilatkozott: “az biztosan nem megoldás, hogy egy alapvetően demokratikus szervezetet teljesen eltörlünk, és amíg egy újat hozunk létre, veszni hagyunk mindent, ami felépült”.

A Kocsis Ágnes filmrendezővel készült interjú a Magyar Narancs legújabb számában olvasható el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik