Kultúra

A tévében: politikai gyilkosság, körülmetélés, emberkísérlet

Csupa obskúrus dolog lesz ma: két film címében is benne van a halál, menekülttábor és anatómiai horror is lesz, no meg Kocsis Ágnes filmrendező.

Ritka madárral kezdünk, a Halál a sekély vízben magyar politikai krimi, alkotói a magyar film kiismerhetetlen alkotói: Gyöngyössy Imre és Kabay Barna – ócska remake-ek, remek dokumentumfilmek, szép szerzői alkotások és tűrhetetlen „közönségfilmek” alkotói. 1994-es filmjük még a rendszerváltás lendületét viszi magán: rejtélyes gyilkosság történik a Balatonban, az ügyet eltussolják a belügyi szervek. Az áldozat fia 1991-ben úgy dönt, megpróbálja kideríteni az igazságot, ám nemsokára ő is áldozattá válik. A film a rendszerváltás elvarratlan szálaira utal elég erősen – arra, hogy sok érdek, kapcsolat, hatalmi pozíció maradt meg az előző rendszerből. 17 évvel a film elkészítése után pedig az ügynökkérdés maszatolására gondolván még kiábrándultabbak lehetünk. 21:00, Duna TV.

És akkor jöjjön még egy „halálos” cím, A halál hullámhosszán. Immáron egy thrillerről van szó, melyben egy rádiós tanácsadóműsor vezetője kénytelen a saját bőrén megérezni, milyen az, ha egy kudarcos tanácsadás után bosszút áll az egyik résztvevő. Az m1-en 21:40-től látható ez az iparosmunka.

Iparosmunka helyett a már megszokott kimagasló minőség, bátorság, belemenősség jellemzi az S. Takács András – Cseke Eszter duó alkotta On the Spot dokumentumfilm-sorozatot, melynek legújabb epizódja Etiópiát mutatja be. Ezúttal sem Barbie-házak és civilázációs, jóléti betegségek akadtak a hálójukba: lesz itt minden menekülttáboroktól lány-körülmetélésig, szegénységig, csak bírjuk empátiával. 22:20, Spektrum.

Ahogy nem egyszerű dolog empátiát érezni Piroska iránt sem. A kövér ápolónő Kocsis Ágnes Pál Adrienn című filmjének főszereplője, s a rendezőnő következetesen, átgondolva távolította el a könnyű azonosulás lehetőségét (mint az öncsalás egyik zsákutcáját) filmjéből. További gondolataival a Zárórában ismerkedhetünk meg, ahol magától értetődően Veiszer Alinda lesz Kocsis Ágnes beszélgetőpartnere. M2, 22:15.

Még egy érdekes rendező: Stefan Ruzowitzky, akinek utolsó filmje, a Pénzhamisítók elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscart 2008-ban. Ma este az RTL klub az Anatómia 2. című filmjét adja le, mely igencsak más, mint a koncentrációs táborban idegen valutákat hamisító zsidók történetét feldogozó Oscar-győztes film. Egy fiatal, tehetséges sebész egy nagy hírű, de elmeháborodott mesterhez megy tanulni, akinek rögeszméje a szervátültetés. Illegális kísérleteit, műtéteit kollégái és tanítványai önmaguk önkéntes felajánlásával lehet nyélbe ütni. Hősünk is lelkes, csak nehogy nyögés legyen a vége – fiam, ne veszítsd el a fejed! A Franka Potentét is sorai közt tuidó horrort 23:30-tól vetíti a csatorna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik