Kultúra

Elmarad a Bánk Bán Los Angelesben

A Los Angeles-i Opera vezetői bejelentették, törölték a négy novemberi Bánk bán-előadást.

Bánk bánt maga Plácido Domingo, a Los Angeles-i operaház igazgatója vezényelte volna. A Los Angeles Timesban megjelent közleményében a világhírű tenor azt írta, hogy hónapokon keresztül dolgoztak együtt a lehetséges magyar partnerekkel a produkció megvalósítása érdekében, ám “képtelenek voltunk időben olyan megállapodást elérni, amely találkozott volna valamennyi művészeti elvárásunkkal és megfelelt volna az opera jelentőségének”.

Az amerikai lap szerint elképzelhető, hogy a produkciót nem végleg veszik le a műsorról, csak elhalasztják a következő szezonra. Magony Zsolt, az előadás társproducere úgy véli, hogy a magyar kormány 200 millió forintos garanciája, ígért támogatása elég nyomós érv ahhoz, hogy későbbi időpontban mégis létrejöjjenek a Bánk bán-előadások, hiszen Plácido Domingo, az operaház igazgatója elkötelezett Erkel művének bemutatása mellett.

Stephen Rountree, a Los Angeles-i Opera ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a Bánk bánt elsősorban a magyar produkciós cégnek kellett volna finanszíroznia, beleértve a jelmezek magyarországi elkészítését is.

“A producerek nem tudták időben összeszedni a szükséges pénzt, valamint a többi produkciós elemet a tervezett bemutatóhoz” – idézte a lap Rountree-t. A Los Angeles Times felidézte, hogy a Bánk bán bemutatójához kapcsolódó jótékonysági pénzgyűjtés már megkezdődött, és korábban a városban működő magyar főkonzulátus is szervezett eseményt ennek érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik