Kultúra

Késésben a Los Angeles-i Bánk bán előkészületei

Gyors amerikai munkatempó szemben a lassabb hazai szervezési ügymenettel.

Egyelőre nem kell elhalasztani Erkel Ferenc 150 éves operájának novemberben esedékes Los Angeles-i bemutatóját, de a Bánk Bán színreviteléért felelős amerikai producer és a magyar szervező cég vezetője kicsit ráijesztett az operabarátokra.

A távirati irodának nyilatkozva Magony Zsolt társproducer, a Megakoncert munkatársa elmondta: maximálisan előkészítette a produkciót, igaz az amerikai partnerek sokkal nagyobb tempóban dolgoznak az előkészületeken. Reményei szerint az elmúlt napokban folytatott egyeztetéseknek köszönhetően az itthoni szervezési folyamatok is felgyorsulnak. Magony hozzátette: Ez azért is szükséges, mert a februárban elhalasztott nemzetközi kampánynak a jövő héten el kell indulnia. Így lenne jó esély az amerikai mecénások megnyerésére is.

Pesten értesült ezekben a napokban a magyar oldal lassúságáról Rupert Hemmings, a Los Angeles-i Operaház produkciós igazgatója, aki a tényektől függetlenül optimistán mesélt a produkció részleteiről. Közölte: a Los Angeles-i előadások koreográfusa Solymosi Tamás, művészeti vezetője pedig az Erkel-leszármazott Kentaur lesz, a rendezést Káel Csaba irányítja.

A próbák július végén Magyarországon kezdődnek és októbertől Los Angelesben folytatódnak. Vajda Gergely, a Music In The Mountains fesztivál művészeti vezetője tanítja be a darabot a Los Angeles-i zenekarnak és a kórusnak. A szereplőválogatás a napokban bejeződik, tervek szerint külföldön élő illetve tanuló a másod- vagy harmad generációs magyarul tudó énekeseknek is lehetőséget kaphatnak a bemutatkozásra.

A Bánk bán tengerentúli premierje november 16-án lesz, abban a hónapban az LA Opera színpadán négy alkalommal játsszák Erkel Ferenc 150 éve bemutatott operáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik