Kultúra

Csempészett műkincsek a Szépművészetiben

A szerdán nyíló kamarakiállítás Magyarországon lefoglalt ókori kincseket mutat be.

A kiállítás az Antik Gyűjtemény 1996 óta az országhatáron előkerült, eredeti vagy hamisított ókori kincseiből válogat.

A gyűjteményben ma már 4000 lefoglalt műtárgyat tartanak nyilván a múzeum saját anyagától elkülönítve. Ezek közül kiemelkedik az a Lőkösházán lefoglalt ezüstcsésze, amelynek peremén görög nyelvű felirat fut körbe: ez alapján a csészét Apollón számára ajánlották fel fogadalmi ajándékul a Kr. u. 3. században.

Emellett a tárlaton néhány szobor, szobortöredék és mintegy két tucatnyi kisebb méretű alkotás lesz látható. Ezek közül a Kr. e. 5. század híres atlétáját, Agiast ábrázoló terrakotta ifjúszobor biztosan hamisítvány, hiszen oldalnézetből sem a test vastagsága, sem a kialakítása nem megfelelő.

A Komáromban 1996-ban lefoglalt bronzszobor mestere ennél jóval nagyobb tudással rendelkezett. A félmeztelen Venus-szobor kezdetben a római császárkor kiemelkedő alkotásának tűnt, az alaposabb vizsgálat során azonban kiderült, hogy a felületet fedő patina néhány helyen lekopott, és alatta előbukkant a fényes fémfelület. Feltűnő továbbá, hogy a félmeztelen, álló Venus-ábrázolások két alapvető típusa közül egyik sem felel meg a szobor testtartásának, és többek között a bronz összetétele is arra utal, hogy a műtárgy nem az ókorban készült.

Egy nyolc másik darabbal együtt 2003-ban lefoglalt, ugyancsak a kiállítás anyagában szereplő márvány szobortöredék pedig jelentős tudományos értékkel bír, mivel egy olyan antik szentélyre utal, amelynek kifosztása napjainkban zajlik.

A Szépművészeti Múzeum kamarakiállítása szeptember 15-ig látható, a bemutatott műtárgyak és a többi lefoglalt csempészett műkincs pedig awww2.szepmuveszeti.hu/kalypso weboldalon létrehozott adatbázisban is megkereshetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik