Kultúra

A tévében: a véres, a lúzer, a betiltott és a cápavadász

Különböző módokon közelítjük meg ma a valóságot, lesz horrorisztikus, vígjátéki, dokumentumfilmes és költőien szabad út.

Titokzatos vérszomjas fenevadról mesél nekünk a Természetfeletti: Chupacabras című műsor a National Geographicon. Puerto Ricóban a 90-es évek közepén pusztított valami fura, nem ismert lény, ölte a háztájit rakásra – a szemtanúk rút hüllőt festettek le vallomásaikban. Nemsokára az USA területén jelent meg egy ugyanúgy mély sebet ejtő, vámpírként táplálkozó állat, de most egy kutyaszerű, meztelen lényről szólt a fáma. Vajon sikerül-e lencsevégre kapni a titokzatos vérontás felelősét? Vagy tényleg a mítoszok teretményével állunk szemben? A nyomozás 22:00-kor kezdődik.

Aki nem annyira szomjazik rejtélyre vagy vérre, az végignézheti egy férfi szerencsétlenkedéseit. Pedig Jack Giamoro (Ben Affleck) eleinte sikeres ügynök, szép felesége van, s még arra is van ideje, hogy írást tanuljon. Ám ekkor kezdődnek a bajok, a feladatként vezetett napló csak bajt hoz a fejére, lassan elveszti mindenét. A lerongyolódáshoz vezető úton végigkíséri Afflecket Rebecca Romijn és John Cleese is. A film rendezője az a Mike Binder, aki nemrég a Pippa Lee négy élete című filmben színészként tűnt fel, csakúgy, mint a Spielberg-féle Különvéleményben is, és ebben a filmben sem lesz ez másként. De Binder a forgatókönyvíráshoz is ért, tehát biztos nem lúzer. Lúzert vegyenek!, Story4, 22:10.

Arra, hogy milyen érdekes a történelem, A Nagy Imre-per, 1958 című dokumentumfilm hoz egy példát. Egy olyan propagandafilmről lesz benne szó, amit a forradalom után készített a pártállam, de végül nem került a közönség elé – kétszer sem. 1958-ban minden bizonnyal el akarták kerülni a tömegek provokációját (tudjuk, mennyire féltek még Kádárék, 1957. október 23-án elképesztő besúgói munka folyt, hogy minden tiltakozási kísérlet meg legyen torolva, május 1-jén pedig szintén valamiféle demonstrációl féltek ott fent – más kérdés, hogy a nép soha nem látott tömegben özönlött felvonulni). 1989-ben is felvetődött a levetítés ötlete, ezúttal a Nagy Imre-újratemetés pátoszának gyengítése céljából, de végül a Németh-kormány megintcsak nemet mondott. A részletekről 22:51, Duna TV

Aki pedig mágikus hangulatú szórakozásra vágyik, Wes Anderson Édes vízi életével a legjobbat választja. A rendező egyéni, jól felismerhető filmi világot alakított ki hangsúlyosan szimmetrikus beállításokkal, képtelen figurákkal, remek humorral. A Tenenbaum, a háziátok után hírnevet szerző rendező megint csupa nagyágyút tudott megszerezni következő filmjére Bill Murraytől Cate Blanchetten át Anjelica Hustonig. A kompánia tengerkutatónak hiszi magát, és eltökélt szándéka, hogy megtalálja és bosszút álljon azon a cápán, aki megölte egyik társukat. A világot elmerengve-szórakozva szemlélő Anderson filmje 23:20-kor kezdődik az RTL Klubon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik