Kultúra

Sztálin füle a Magyar Nemzeti Múzeumban

Kalandos úton került az intézményhez az 1956-ban ledöntött szobor darabja.

Az 1956-os forradalomban ledöntött legendás Sztálin-szobor jobb kézfeje mellett mostantól a szobor mintegy 30 centiméteres bal füle is megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeum állandó történeti kiállításán.

A töredéket a múzeum 500 ezer forintért vásárolta meg tulajdonosától, akihez a szobor egyik ledöntőjétől többszörös öröklés révén jutott – magyarázta az MTI-nek Gál Vilmos, a múzeum történeti tárának főmuzeológusa a “Sztálin-fül” pénteki múzeumi elhelyezésekor.

Mint mondta, a szobordarabot tulajdonosa 2 millió forintért bocsátotta árverésre, jelentkező azonban nem akadt, így végül a nemzeti múzeum szerezhette azt meg.

“Valószínűleg léteznek még megmaradt darabok a szoborból, ezeknek egy része azonban felismerhetetlen, mivel lángvágót is használtak a ledöntéskor. Mindenesetre úgy gondoljuk, hogy a kézfej és a fül már kielégítően reprezentálják a szobrot, így nem tervezzük további részek beszerzését. Ezenkívül a szobor puzzle-ként való kirakása valószínűleg drágább lenne, mintha újra kiöntenénk az egészet” – fejtette ki Gál Vilmos.

A muzeológus felidézte azt is, hogy a kézfej Pécsi Sándor kertjéből került elő az 1980-as években, ekkor vette meg a múzeum. A neves színész a töredéket a ledöntéskor szerezte be a helyszínen, majd a kertjében tartotta haláláig.

A Mikus Sándor alkotta, nyolc – a talapzattal együtt tizennyolc – méter magas bronz szobrot 1951-ben emelték a felrobbantott Regnum Marianum templom helyén. A Dózsa György utat kiszélesítették, a Városligeti Színházat pedig lebontották, hogy helyet biztosítsanak az alkotásnak, illetve a hivatalos ünnepségeken felvonuló tömegnek. A teret a szoboravatást követően nevezték át Felvonulási térnek – idézi fel a múzeum közleménye.

Október 23-án a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításai ingyenesen, a Széchenyi István személyét és életművét bemutató, nemrég nyílt Széchenyi világai című időszaki tárlat pedig ötven százalékos kedvezménnyel látogatható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik