Kultúra

1,5 milliárd forintért kelhet el a Michelangelo-vázlat

A Christie's aukciósház a július 5-i árverés előtt 3-5 millió font körüli összeget várMichelangelo A cascinai csata címmel tervezett képének egyik vázlatáért.

Az aukciósház szerint a férfiakt 1504 körül születhetett, nem sokkal azután, hogy a reneszánsz mester hozzáfogott a firenzei virtus diadalát megörökítő csatajelenet megfestéséhez.

Firenze vezetése Michelangelo mellett Leonardo da Vincit is megbízta, hogy vigyen freskót a Palazzo Vecchio falára. Da Vinci feladata egy másik győztes csata, az anghiari ütközet megfestése volt.

A reneszánsz mesterek viadala azonban nem maradt fenn, sem Michelangelo, sem pedig da Vinci munkája nem készült el, mindkettő “eltűnt”, valószínűleg több réteg festék fedi őket a palota valamelyik falán, megőrződtek viszont metszetek és vázlatok.

A Christie’s által kínált rajz “nagyon ritka, közvetlen láncszem a nyugati művészet egyik legnagyobb soha el nem készült mesterművéhez”. A cascinai csata vázlatai szétszóródtak a világban, manapság már csak ezekből a rajzokból lehet tudni, milyennek álmodta meg a művet Michelangelo.

A freskót “beharangozó” rajz egyike a fennmaradt 24 lapnak, de ez az egyetlen tanulmány, amely még magánkézben van – közölte az aukciósház.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik