Kultúra

Expresszvonat tehet kárt Michelangelo szobrában

Az olasz nagysebességű vasút Firenze központja alatt átvezető alagútjának építése veszélybe sodorja a Dávid-szobrot, a város történelmi jelképét.

Az alagút alig hatszáz méterre halad el a szobor “lakhelyétől” – írta meg múlt héten a Corriere della Sera című olasz napilap. Amennyiben a páratlan alkotást nem költöztetik el az alagútfúrás idejére, kockára teszik, hogy a rezgés kárt tesz benne – idézte internetes kiadásában az újság Fernando De Simone padovai építészt, a föld alatti szerkezetek szakértőjét.

Michelangelo 1501 és 1504 között faragta a talapzattal együtt 5,14 méter magas szobrot, amely 1873 óta a Galleria della Accademia kupolacsarnokában látható. A lap által megszólaltatott építész szerint a szobron már meglévő mikrorepedések már így is aláássák az alkotás stabilitását a híres férfialak bokájánál.

Az alagútfúrás miatt jócskán nőne a szobrot fenyegető veszély – vélekedett Fernando De Simone, aki megjegyezte, hogy a turistacsoportok és a környék autóközlekedése is rezgést kelt.

A firenzei múzeumpólus konzervátora, Cristina Acidini elismerte, hogy szükség van a probléma tanulmányozására, de óvott a riadalomkeltéstől. A szakember elmondta, hogy jelenleg egy tanulmány is készül arról, milyen lenne az épület ellenállása földrengés esetén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik