Kultúra

Nagy bécsi kiállítás Michelangelo rajzaiból

Több mint két évtized után, az Albertinában lesznek láthatóak a reneszánsz művész legfontosabb rajzai.

A múzeum arra vállalkozik, hogy Michelangelo emberábrázolásaihoz készült tanulmányok, vázlatok segítségével a kezdetektől az időskori alkotásokig átfogó képet adjon a reneszánsz művészóriás életművéről.

A bemutatandó 120 rajz és vázlat egy része az Albertina saját gyűjteményéből való, másokat magángyűjteményekből és olyan neves külföldi múzeumokból kölcsönöztek, mint a firenzei Uffizi képtár, a párizsi Louvre, a New York-i Metropolitan és a londoni British Museum.

A rajzok egy jelentős részét a Casa Buonarotti bocsátja az Albertina rendelkezésére. A kicsiny firenzei múzeumban őrzik a Michelangelónak tulajdonított rajzok és vázlatok mintegy harmadát, kétszáz darabot, emellett a művész számos feljegyzését, levelét.

A Casa Buonarottiban őrzött levelek érdekes részletekkel szolgálnak a kutatóknak Michelangelo életéről és műveiről. Az egyiken fennmaradt például egy saját magáról készített hevenyészett rajz, amelyből kiderül, hogy a Sixtus-kápolna mennyezetfreskóját állva festette, és nem hanyatt fekve, mint ahogy azt sokáig gondolták.

Az ötszáz éves rajzok kidolgozottságukkal, energiától duzzadó alakjaikkal lenyűgözik a szemlélőt, Michelangelo számára azonban csak vázlatokként szolgáltak, előfordult, hogy a hátoldalukra bevásárlólistát írt a művész.

A kiállítás október 8-tól január 9-ig látható az Albertinában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik