Kultúra

A tévében: rejtélyek Bourne-tól Csákányi Eszterig

Liz Taylortól Haumann Péterig ível ma a rejtélyek sora, de elsiratjuk a mozikat is kicsit.

Nem tesszük alacsonyra a lécet, rögtön Hollywood aranykorával kezdünk, egy 1959-es filmmel, melyben Montgomery Clift mellett Liz Taylor és Katherine Hepburn játssza a főszerepet. A Múlt nyáron, hirtelen története tele van rejtéllyel – egy neves idegsebészt arra két fel egy asszony, hogy műtse meg unokahúgát, aki megbolondult, amikor visszatért európai útjáról. Történt ugyanis, hogy útitársa, történetesen az asszony fia Spanyolországban meghalt. Jospeh L. Mankiewicz filmje 21:00-kor kezdődik a Filmmúzeumon.

Ennél már csak az rejtélyesebb, ha a tengerparton térünk magunkhoz úgy, hogy semmire nem emlékszünk, a lapockánk alatt mikrofilmet talál egy orvos, amelyen egy bankszámlaszám látható – ezen lehet elindulni. Majd, mikor kiderül, kik is vagyunk, mindenki minket próbál megölni. Pontosan ez az alaptörténete a Bourne-rejtélynek, a kigyúrt 007-es filmfolyam első darabjának, melyben Matt Damon alakítja a címszereplőt, Franka Potente a szerelme, de Clive Owen és az összeesküvéses filmek alapkelléke Chris Cooper is látható lesz. A forgatókönyvet az a Tony Gilroy írta, aki a Michael Clayton című jó kis film rendezője is volt, és mindent tud a politikai-akció-thrillerekről.21:25, TV2.

Egykor a magyar tévé még semmit nem tudott a thrillerekről, nem is akart olyat csinálni, csak vett egy régi történetet, pár nagyszerű színészt, egy rendezőt, és csinált valamit, nem kimagasló remekmű, de nem is nézhetetlen, vállalhatatlan fércmű, épp jó egy hétköznap esti tévézéshez, amikor olvasni, rádiózni nincs kedv. Ilyen tévéjáték a Molnár Ferenc: Az ibolya című színművéből készült film is, melyben Haumann Pétertől Csákányi Eszteren át Eszenyi Enikőig ott van mindenki, aki számított egykor, és még ma is. 21:40, m1.

Kim Basingerrel és Al Pacinóval, no meg Ryan O’Neallel és Téa Leonival thrillert csinálni olyan 80-as évek hangulatú dolog, na jó, 90-es évek eleje-közepe. 2002-ben készült el mégis az Ismerős játékok című film, melyben egy tehetős újságírónak kéne baráti szívességet tennie egy ismerősének, de a dologból gyilkosság meg szemtanúság lesz, ami sosem jó előjel. Fülledt bűn valahol a felső tízezer fojtogató légkörében 22:10-től a Story4-től.

Rejtély és elmúlás: valaha a világot a mozik hozták el a kisebb–nagyobb településekbe, mára mindez megváltozott, mindenkinek személyes mozija van otthon, sőt ma már több forrásból is jönnek a filmek, filmecskék. A régi idők mozija vagy átalakul (kényelmesebb fotelek, térhatású filmek, nagyobb popcorn), vagy halálra van ítélve (most épp a 111 éves Európa Mozi zár be Budapesten). Az egyik ilyen ítélethirdetést rögzített nekünk kamerájával Bálint Athur, így a Kisvárosi Mozi című dokumentumfilmben mindezeket a stádiumokat végigkövethetjük. Nem oknyomozás, a miértek keresése ez elsősorban, hanem puszta rögzítés, egy partra vetett bálna haláltusájának felvételei. 23:25, Duna II. Autonómia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik