Tech

A magyar netezők fizetnének a minőségért, ha tehetnék

Legtöbben nem kérik ingyen a netről beszerezhető mozfilmeket és tévésorozatokat - kevesebb, mint 10% nem adna pénzt a jó minőségért.

A lejátszó.hu szakportál adatai szerint a nagyfelbontású televíziót választók és az ehhez megfelelő tartalmakat “vadászó” internetezők 54 százaléka 500 és 1000 forint közötti összeget fizetne a HD-s filmekért, és további 34 százalék akár még 5000 forintot is adna az ilyen jó minőségű tartalmakért.

Az internetes kalózkodás visszaszorításáért harcoló lemezkiadók viszont azt hajtogatják, hogy a magyar felhasználók – ha tehetik – mindig az ingyenes, és gyakran illegális megoldásokat választják, példaként pedig olyan jogvédett tartalmakat említenek, amelyeket rövid idő alatt sokan töltenek le. A szerzői jogdíjak elmaradásából eredő károkat pedig csak úgy számolják ki, hogy felszorozzák a letöltések számát, jóllehet a netről beszerzett filmek gyakran lejátszás nélkül kerülnek a kukába.

Az internetes szokásokkal foglalkozó szakemberek szerint a magyar médiapiacon hiány van a legálisan hozzáférhető jó minőségű tartalmakból, ráadásul a kódolatlan digitális földfelszíni televíziós csatornákon is csak ritkán látni egy-egy 1080p (1920×1080 pixel felbontású) filmet.

Olyannyira, hogy ilyen tartalmakat épp a kalózok szoktak létrehozni: a nyugat-európai és az amerikai HD-adásokból fölvett tartalmakhoz igazítják a magyar adások szinkronizált hangját.

A statisztikából kiderül, hogy a magyarok fizetnének a tartalmakért, ha lenne rá lehetőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik