Kultúra

Újabb patinás mozi zárt be

A szerda este fél kilences előadás volt az utolsó a soproni Elit moziban, amely 85 évig működött.

Kalmár István, a mozi vezetője beszámolt róla, hogy amióta 1996-ban kibérelték az épületet, 2000 filmet vetítettek a 337 fős nagy- és a mintegy negyven nézőt befogadó kamarateremben. Sopron első multiplexe 1998-ban nyitott. Az intézmény igazgatójának elmondása szerint a multiplex mozi szippantotta el az Elit közönségét, hiszen amíg 1996-tól 1998 végéig 300 ezer jegyet adtak el, azóta összesen félmilliót.

“Azoknak a moziknak van esélyük a túlélésre, amelyek három lábon állnak, és jegyárbevételük mellett állami és önkormányzati támogatást is kapnak. Nekünk az utóbbiból nem jutott, a mozgókép-közalapítványtól pedig az elnyert pénzünket sem kaptuk meg”, mondta.

A mozi az évi húszmilliós költség felét tudta kitermelni a jegyeladásból, a többire pályázott, de a tavalyi év első negyede után leálltak a kifizetések, más forrásból pedig nem tudták befoltozni a költségvetésükön tátongó lyukat.

“Az Elit az első dominó” – jegyezte meg Kalmár István, arra utalva, hogy szerinte sorra mennek majd tönkre a kisebb mozik, amelyeknek most még jó, ha egy-két hónapnyi túlélésre van tartalékuk.

Kalmár István elmondta, hogy mielőtt a mozi épületét visszaadnák az önkormányzatnak, még rendeznének egy olyan hétvégét, ahol minden barátja elbúcsúzhatna a mozitól. Ekkor gyerek-, családi és rétegfilmeket is levetítenének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik