Kultúra

A tévében: a legek napja meg egy kutya

A leg: -hosszabb részecskegyorsító, -súlyosabb focipárharc, -karakánabb lengyel sors, -nagyobb klasszikus film. És egy családi mozi - csak ma.

Egy újabb Különleges építményről hallunk ma először, egy nagy alagút az egész, 27 km hosszú, mégis rövidebb idő alatt megépült, mint a 4-es metró (igaz, ebben valószínűleg piramisok is hamarosan lefőznek minket). Igaz, annál többe is kerül, és másra is való. Nem metrókocsik rohannak benne, hanem szemmel nem látható részecskék ütköznek benne, óriási energiákat felszabadítva. Ez az európai Nagy hadronütköztető, a CERN, amelynek célja többek közt jobban megismerni a részecskék természetét, felfedezni az elméletileg feltételezett Higgs-részecskét, meglátni, milyen volt a világ az ősrobbanás után kicsivel. A CERN építéséről és történetéről 19:00-tól a National Geographicon kaphatnak tehát képet.

Na, akkor jöjjön a Barcelona – Real Madrid, az El Clásico utolsó turnéja mostanság, ezúttal BL-elődöntő-visszavágóként. A múlt heti meccsen Madridban nyert a Barca 2-0-ra, valószínűleg minden eldőlt, mert Mourinho nem az a teljes csapattal előre típusú edző – védekezve nyerni tud ő igazán. Így valószínűleg a Barcelona lesz a Manchester ellenfele a döntőben, mert az sem nagyon valószínű, hogy a Schalke majd az Old Traffordon nyer két-három góllal. Részletek 20:45-től a TV2-n.

Emil August Fieldorfról, azaz Nilről keveset hallhatott az átlagember – a német származású krakkói férfi 19 évesen az első világháborúban önkéntesként szolgált, majd a frissen megalakult második Lengyel Köztársaság hadseregében kezdett katonai karrierbe. A második világháború elején sikerült Angliába szöknie, ahol a lengyel emigráns kormánynak esküdött fel, és csak nekik. Részt vett a varsói gettófelkelésben, majd szovjet fogságba esett. Identitását nem kiderítve szovjet munkatáborra ítélték, ahonnan 1947-ben tért vissza Lodz városába. Egy évre rá a kormány amnesztiát hirdetett azoknak, akik csak a londoni emigráns kormánynak esküdtek fel, de ez csapda volt, amibe Nil is beleesett. Koholt vádakkal illették, kínozták, de nem tört meg. Koncepciós per után 1953-ban végezték ki. Erről az emberről szól tehát a Nil tábornok című lengyel történelmi film, mely az 1947-től 1953-ig zajló eseményeket dolgozza fel. 21:00, Duna TV.

Hollywood aranykora egy filmben – ez az 1954-ben nyolc Oscart bezsebelő film olyan színészeket hozott össze, mint Burt Lancester, Montgomery Cliff, Deborah Kerr, Frank Sinatra vagy Ernest Borgnine. A hawaii katonatörténet 118 percen át hömpölyög, férfiasság, sors, elvek és szenvedély hordalékával. Mindez annak a rendezőnek a kezében összpontosul, aki csodás noirok után rendezett meghatározó westernt (Délidőben), kultikus krimit (A Sakál napja), és ég egy Oscar-nyertes filmet (Egy ember az örökkévalóságnak). Fred Zinnemann: Most és mindörökké, 21:00, Filmmúzeum.

Végül jöjjön egy film azoknak, akiknek elegük vana nagyszabásból és az emberfelettiből, és nem vetnek meg némi gyerek-kutya felállást. A Kivert kutya – bár magyar címe szociodepressziós filmre utal – családi film, egy tehetséges rajzoló gyerekről, Nellórl, illetve kutyájáról szól, és olyan színészek vállaltak benne szerepet, mint Jon Voight. Egy kis elérzékenyülés valahol Belgiumban 22:10-től a Story4-en.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik