Kultúra

Elhunyt Ernesto Sábato argentin irodalmi óriás

Júniusban lett volna 100 éves a sokoldalú argentin művész, aki politikailag is aktív volt.

Kilencvenkilenc évesen elhunyt Ernesto Sábato világhírű argentin író, festő és elkötelezett értelmiségi, a 20. századi argentin irodalom utolsó élő legendája, a katonai diktatúra “elszámoltatója”.

Három megjelent regénye közül az első, Az alagút (1948), amelyet 1987-ben magyarul is kiadtak a Modern könyvtár sorozatban, az egzisztencializmus klasszikusának számít. A fizikusból lett író 1984-ben megkapta a spanyolajkú világ legrangosabb irodalmi kitüntetését, a spanyol Cervantes-díjat, amelyet előtte csak egy argentin szerzőnek ítéltek oda, Jorge Luis Borgesnek.

Nemcsak íróként és festőművészként vált azonban híressé, hanem politikai aktivistaként is. A katonai diktatúra utáni első polgári elnök, Raúl Alfonsín felkérésére 1983-ban elvállalta annak a tényfeltáró bizottságnak a vezetését, amely a katonai diktatúra idején történt politikai gyilkosságokat, kínzásokat, jogsértéseket, az eltűntek sorsát vizsgálta és tanúvallomások alapján elsőként foglalta jegyzőkönyvbe a hadsereg által elkövetett jogsértéseket.

Sábato június 24-én töltötte volna be 100. életévét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik