Kultúra

Élve eltemetve [filmpremier]

A színészekre nem kellett sokat költeni: ez a thriller egy ládában játszódik végig.

Utoljára a Kill Bill2-ben láttunk hasonlót: egy ember egy ládába/koporsóba zárva ébred. Ez a kellemetlen élmény esetünkben egy teherautósofőrrel esik meg, Paul Conroy (Ryan Reynolds) Irakban teljesít szerződéses szolgálatot mint élelmiszer-szállító, amikor konvoját támadás éri. Ő maga pedig egy öngyújtó lángjánál töprenghet azon, mi is lesz most.

Rodrigo Cortés spanyol rendező akkor csinált volna igazi bravúrfilmet, ha az öngyújtó és Conroy mellett nem kér másmilyen segítséget – nem használ egyéb eszközöket. Ám így kénytelen lett volna az emberi arc és szavak körében maradni, s bergmani lélektani drámát csinált volna (jó esetben), nem pedig közepes hollywoodi thrillert. Utóbbit sem egyszerű persze kivitelezni egy ilyen korlátozott helyszínen, de azért megoldható, és Cortés meg is oldja.

Lassan előkerülnek más eszközök is, mint ahogy az információk is lassan csepegnek alá, akár a hősünk felett elterülő homok a ládába. A végeredmény kielégítő: lélektani thriller, amely megáll egy pillanatra az (iraki) háború morális problémáinál, de aztán inkább továbbmegy. A néző nem fog unatkozni, mert erre jól működő dramaturgiai és egyéb eszközök (zene, operatőri munka) állnak az alkotók rendelkezésére, de nem is fog padlót. Ahhoz talán egy olyan Ryan Reynolds kéne, aki nem akar minden érzelmet kipakolni az arcára, akiben többet látunk ártatlan áldozatnál, sablonos thriller-főszereplőnél – mondjuk egy háromdimenziós embert.

Így sem távozunk a moziból elégedetlenül – kivéve, ha a nagyszabású csatajelenetek hívei vagyunk.

Kinek ajánljuk: mobiltelefon-rajongóknak
kinek nem: a légi felvételek szerelmeseinek

Buried – színes, feliratos, spanyol-amerikai-francia filmdráma, 95 perc, 2010 rendező: Rodrigo Cortés, forgatókönyvíró: Chris Sparling, zeneszerző: Víctor Reyes, operatőr: Eduard Grau, producer: Adrián Guerra, Peter Safran, vágó: Rodrigo Cortés, szereplők: Ryan Reynolds (Paul Conroy), José Luis García Pérez (Jabir), Robert Paterson (Dan Brenner), Stephen Tobolowsky (Alan Davenport), Samantha Mathis (Linda Conroy), forgalmazza a Budapest Film

Hazai bemutató: április 21.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik