Kultúra

Álomháború [filmpremier]

Kill Billbe oltott Megasztár és Coelho szörnyszülött lett a 300 rendezőjének új filmje.

Zack Snyder az egyik legkarakteresebb rendező Hollywoodban, amin az sem változtat, hogy momentán nem filmeket készít.

Már a kerettörténetünk sem sima keret, hanem a csavaros történet része, úgyhogy nem nagyon illik a történeleírással bajlódni, meg az igazat megvallva kínban is lennék (meg persze nem is olyan fontos a dolog). A 300, a Watchmen – Az őrzők rendezője a thermopülai csata félanimációs feldolgozásával szinte műfajt teremtett, amit lehet nem szeretni, de tény, tisztában van azzal, hogy egy mai tizen-, huszonéves hogy látja a világot: akciószekvenciák, nem túl bonyolult történet és látvány, ahogy a csövön kifér.

Az Álomháború furcsa szerzet, mert mindezt tudja, ugyanakkor mintha egyszerre próbálna több irányba indulni. Van benne egy csipet a Kill Billből, ahogy a dögös lánycsapat küzd, élén egy szőke szamurájkardossal, különböző pályákon. Igen, pályákon, mert a börtön-kupleráj-elmegyógyintézet kerettörténeten belül ténylegesen olyan akció-negyedórák követik egymást, mint egy lődözős kompjúterjátékban: eligazítás után indulhat a gyilkolászás. Egy baj van csak: nincs a moziban egy joystick sem, azaz csak nézzük, ahogy leperegnek a dolgok. És ez – miniszoknyás-neccharisnyás lánykák ide vagy oda – unalmas.
Mint ahogy tét nélküli az egész film törekvése, hisz esély sincs azonosulni pár (vagy egy) digitalizált figurával. A lányok aprólékosan kidolgozott világa kétségkívül látványos és rengeteg munkát igényelt, de alapvetően nem kultúrtörténeti szószedetért megyünk moziba 120 perc hosszúságban.

A legrosszabb az a fecsegés, amit az akciók között, után és előtt a karakterek csapnak. Mintha karakterre fizették volna a dialógusírót, ráadásul a felhabosított üresség mellett még egy-két dal is elhangzik. Mint írtam, Snyder túl sok irányba indult egyszerre, volt tehát Kill Bill, kompjúterjáték, némi Megasztár, ezer utalás, pár fejezet Coelho – azt hiszem, erre mondják, hogy posztmodern.

Oké.

De miért nézzük meg?

Sucker Punch – színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 120 perc, 2011, rendező: Zack Snyder, forgatókönyvíró: Zack Snyder, Steve Shibuya, zeneszerző: Tyler Bates, Marius De Vries, operatőr: Larry Fong, jelmeztervező: Michael Wilkinson, producer: Deborah Snyder, Zack Snyder, vágó: William Hoy,
szereplők: Emily Browning (Baby Doll), Jena Malone (Rocket), Vanessa Hudgens (Blondie), Jamie Chung (Amber), Abbie Cornish (Sweet Pea), Carla Gugino (Madam Gorski), Jon Hamm (High Roller), Oscar Isaac (Blue), Malcolm Scott (szakács), Ron Selmour, forgalmazza az Intercom

Hazai bemutató: március 24.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik