Kultúra

Csúcshatás [filmpremier]

Mi lenne, ha napi egy gyógyszer beszedésével zsenivé válnánk? Drogos akcióthriller a Másnaposok szépfiújának főszereplésével.

Neil Burger filmje azzal az izgalmas gondolatkísérlettel játszik el, hogy milyen lenne az élet, ha agykapacitásunknak nem csak apró töredékét használnánk, ahogy tesszük, hanem az egészet. Az emberi gondolkodás totalitásáról van szó, arról a felfokozott elmeállapotról, amikor filozófiai és biológiai értelemben is mindennek tudatában vagyunk, mindenre emlékezünk, mindent érzékelünk, és pontosan tudjuk, mi legyen a következő lépés, legyen szó egy veszélyhelyzetről, vagy egy bonyolult üzleti modellről.

Ez a tudatállapot hasonló lehet a buddhista megvilágosodáshoz, ám fontos különbség, hogy a film főhőse drog által éri el és tartja fenn ezt nap, mint nap, és kifejezetten a sikert ambicionálja, mert számára az jelenti a boldogságot. Faust beköszön. Ki ne akarna zseni lenni? A kérdés csak az, hogy milyen áron?

Az első könyvén vajúdó Eddie (Bradley Cooper) lepusztultan tengeti életét New Yorkban. Lakása mocskos, csinos barátnője (Abbie Cornish) éppen elhagyja, amikor az utcán belefut ex-sógorába, aki látva állapotát, megkínálja egy fejlesztés alatt álló, titkos bogyóval, ami az agykapacitást növeli. Eddie elfogadja az ajándékot, és megváltozik az élete. A gond csak az, hogy a gyógyszert nem elég egyszer bevenni, így másnap már jelentkezik is a következőért, de igényével nincs egyedül. Hamarosan nagyon kemény világban találja magát, ahol a tét minden elképzelhetőnél magasabb.

Neil Burger filmje trippes hullámvasúthoz hasonlóan utaztatja a nézőt a szakadt kínai negyedtől az aranyéletbe. Egyfelől Eddie fejlődéstörténetét nézhetjük végig, másfelől egy menedzserdrog lélektani reklámfilmjét láthatjuk a szárnyalástól a leépülésig és vissza, harmadrészt kemény thrillert kapunk, melyben az ellenérdekeltek, például az orosz maffia egyre csúnyább eszközöket vet be.

Az erős, többsíkú történet, a filozófiai probléma, a főszereplő trió, Bradley Cooper, Abbie Cornish és a pénzügyi gurut alakító Robert de Niro játéka, és az izgalmas operatőri munka együttesen egy izgalmas, lendületes filmmé állt össze. Sokkal jobb, mint amit vártunk! (Nem mellékesen a film alapjául szolgáló regény is épp most jelent meg magyarul.)

Kinek ajánljuk?
A műfaj kedvelőinek, menedzsereknek, filozófus hallgatóknak. A De Niróból kiábrándultaknak, mert végre ismét egy erősebb szerepben látható.
Kinek nem?
Akik szeretik, ha minden szálat elvarrnak egy film végén. Akik nem szeretik, ha valaki vért nyal fel a földről. Akik szerint az orosz maffia nem csak favágókból áll.

Limitless – feliratos, amerikai akcióthriller. 2011. Rendezte: Neil Burger. Szereplők: Bradley Cooper (Eddie Morra), Robert De Niro (Carl Van Loon), Abbie Cornish (Lindy), Johnny Whitworth (Vernon Gant), T.V. Carpio (Valerie), Robert John Burke (Pierce), Tomas Arana (Tan Coat), Anna Friel (Melissa). 105 perc. Forgalmazó: Pro Video Film.

Hazai bemutató: április 7.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik