Kultúra

Top 100-ban végzett a Szépművészeti

A Szépművészeti Múzeum reneszánsz tárlata a világ hetedik leglátogatottabb kiállítása volt tavaly a Régi mesterek kategóriában.

A tekintélyes The Art Newspaper összeállítása alapján a budapesti intézmény a világ 96. legnépszerűbb múzeuma volt az elmúlt évben, 525 ezren keresték fel – mondta a Független Hírügynökségnek Lévay Zoltán, a Szépművészeti kommunikációs osztályának vezetője.

Az elmúlt évben bemutatott Botticellitől Tizianóig című kiállítás a Régi mesterek kategóriában a világ hetedik leglátogatottabb tárlata volt: összesen 231 ezer látogatója volt, ez napi átlagban 2500 vendéget jelent. Ezzel a Los Angeles-i Getty Center Leonardo-kiállítását követi, és megelőzi az ugyancsak a Gettyben bemutatott Rembrandt-tárlatot. A kategória győztese a firenzei Uffizi Hans Memling tárlata volt, amelyre összesen 616 ezren váltottak jegyet.

Az összes kategóráit egybevető listán a budapesti reneszánsz kiállítás a 103., de a bécsi Kunsthistorisches Museummal közös, a Habsburg Monarchia kincsei című, a kyotói National Museumban bemutatott tárlat a 37. a listán.

Összességében a párizsi Louvre-t keresték fel a legtöbben, összesen 8,5 millióan. A második a British Museum lett több mint 5,8 millió vendéggel, megelőzve a New York-i Metropolitan Museum of Art-ot, amelyet 5,2 millióan látogattak meg tavaly.

A Szépművészeti már többször szerepelt a nemzetközi statisztikákban, 2007-ben a világ 46. leglátogatottabb intézménye volt, az abban az évben bezárt Van Gogh kiállítást pedig a 15. leglátogatottabb tárlatként jegyezték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik