Kultúra

Ritka iráni kincsek az Iparművészeti Múzeumban

A kiállítás csaknem 300 műkincsének jelentős része most kerül először a közönség elé.

Eddig még soha ki nem állított tárgyakat, köztük perzsa fegyvereket, lakk képeket és kerámiákat is felvonultat a Két korszak határán: Perzsa művészet a Qádzsár korban (1796-1925) című kiállítás, amely csütörtökön nyílt meg és szeptember 18-ig látogatható Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban.

A kiállítás nemzetközileg is az elsők között vállalkozik az újkori perzsa birodalom, a Qádzsár-korszak művészetének összefoglaló bemutatására, így szakmai ínyencségnek is számít.
Irán 1796 és 1925 között a Qádzsár dinasztia uralma alatt nyerte el mai földrajzi kereteit és modern állami intézményrendszerét. A kiállításon a két korszak határán működött mesteremberek munkái láthatók: fémműves tárgyak, intarziás famunkák, fegyverek, kerámiák, szőnyegek, ékkövek, nyakdíszek, kalligráfiák és megsárgult fotók a XX. század elejéről.

A tárlat elsősorban az Iparművészeti Múzeumhoz tartozó Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum saját anyagából válogat, de kölcsönzött tárgyakat a kiállításra számos más közgyűjtemény, például a Magyar Nemzeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum is.

Szántó Iván, az ELTE iranisztikai tanszékének adjunktusa, a kiállítás társkurátora az MTI-nek elmondta, hogy a kiállításra magyar és angol nyelven – 8 tanulmánnyal, pontos tárgyleírással és tárgyfotóval – katalógus is megjelent.

AJÁNLOTT LINKEK:
Részletek a kiállításról az Iparművészeti Múzeum honlapján
Perzsa műkincsek az Iparművészeti Múzeumban (kultúra.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik