Kultúra

Mégis felszín alatti bővítés a Szépművészetiben?

A kormány felülvizsgálta a Szépművészeti Múzeum bővítésének eddigi terveit

A kormány felülvizsgálta a Szépművészeti Múzeum bővítésének eddigi terveit és a múzeum vezetésével egyetértésben úgy döntött, hogy a térszint alatti bővítés helyett a fejlesztés egy átfogóbb múzeumi átalakítás keretében a felszín felett valósuljon meg. Erről a Nemzeti Erőforrás Minisztérium tájékoztatta a Független Hírügynökséget, miután a Népszabdság Online arról adott hírt, hogy a kormány lefújta a Szépművészeti Múzeum uniós forrásokból tervezett bővítését.

A minisztérium közleménye a részletekre nem tér ki, mindössze annyit közöl, hogy az ügyben február közepén tájékoztatja majd a közvéleményt Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára és Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

A felszín alatti bővítés terve ellen tavaly tavasszal igen erős civil és szakmai mozgalom bontakozott ki: különösen sokan kifogásolták a tervnek azt a részét, amely a lépcső bevágásával teremtett volna új bejáratot. A legutolsó elképzelések szerint – amelyek megvalósítására két hete írtak ki közbeszerzést – két áttetsző üveghasáb biztosított volna lejárást a Hősök teréről az új múzeumi terekbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik