Kultúra

Egyenrangú a két művészeti akadémia

Pálinkás József megerősítette, hogy ő mint az MTA elnöke, tartani fogja magát az akadémia alapszabályához.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke megerősítette a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA) képviselőinek, hogy az MTA és a SZIMA viszonya változatlan, és ő mint az akadémia elnöke, tartja magát az alapszabályban foglaltakhoz.

Az alkotmánytervezetben ugyan nem szerepel a SZIMA, csak az MTA és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), de Pálinkás József a Dobszay Jánossal, Jeney Zoltánnal, Ferencz Győzővel és – az alapszabályban leírtak szerint – az MTA és a SZIMA közti hivatalos kapcsolattartókkal, Somfai László és Marosi Ernő akadémikusokkal folytatott megbeszélésén azt hangsúlyozta, hogy jogilag ezen már nem lehet változtatni.

Az MTA elnöke emlékeztetett rá, hogy a SZIMÁ-t az MTA hívta életre mint önálló alapszabállyal rendelkező társult intézményt, amely az akadémiai törvényben szerepel, költségvetését pedig az MTA közgyűlése szavazza meg – mondta el Ferencz Győző, a SZIMA ügyvezető elnöke.

Ferencz Győző szerint a művészetek szabadsága jegyében létjogosultsága van az MMA működésének is. “Az lett volna a legszerencsésebb, ha az alaptörvényben az állna, hogy Magyarország kormánya garantálja a tudományos kutató- és a művészeti alkotómunka szabadságát.”

Fekete György, a ma több mint kétszáz tagot számláló MMA ügyvezető elnöke hangsúlyozta, hogy semmiképpen nem kívánják kiásni a csatabárdot, és nem akarnak harcolni a SZIMÁ-val, szellemi békességre törekednek, és a kettős tagok segítségével közös rendezvényeket szerveznének.

AJÁNLOTT LINK:

Két egyenlő rangú művészeti akadémiája lesz az országnak (Kultúra.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.