Kultúra

Az alkotmányban a helye Makovecz ellenakadémiájának?

A kormánypártok a Makovecz Imre által létrehozott Magyar Művészeti Akadémiát külön, nevesítve is belefoglalnák az új alkotmányba.

Az új alkotmány nagy rangot, és nem mellékesen biztos állami juttatást adna a Magyar Művészeti Akadémiának, amelynek örökös elnöke Orbán Viktor kedvenc építésze, a felcsúti futballakadémia épületét tervező Makovecz Imre.

Részlet az alkotmány tervezetéből:
Szabadság és felelősség, IX. cikkely
„(3) Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia és a felsőoktatási intézmények tudományos és művészeti szabadságát, az állami intézmények bevételeivel és vagyonával, valamint a közpénzből nyújtott támogatásokkal való, felelős gazdálkodás érdekében – törvényben meghatározott keretek között – biztosítja szervezeti önállóságukat.”

Az Index.hu a témáról készített összeállítása szerint az MMA-nál eddig még nem is hallottak erről a tervről.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia elnöke, Ferencz Győző az Index.hu-nak elmondta, hogy szerinte “az alkotmánynak általánosan kellene rögzítenie, hogy biztosítja a tudományos és művészeti intézmények szabadságát. Nem indokolt, hogy ezt az elvet szervezetekre szűkítsék… Tehát én azzal sem értek egyet, hogy akár a mi szervezetünket nevesítsék”.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia az MTA társszervezete, amelyet 1992-ben a különböző művészeti ágak képviseletére hoztak létre, az akkori MTA elnök, Kosáry Domokos akadémiai reformjának részeként, a művészeti élet ismert alakjait is bevonó előkészítés után.

A Makovecz-féle Magyar Művészeti Akadémia megalapításáról csak ezt követően lehetett hallani. Kováts Flórián, az MMA egyik vezetője az Indexnek azt nyilatkozta, hogy az MMA egy 166 határon inneni és túli tagot tömörítő társadalmi szervezet, amely nem a nagyközönségnek, hanem saját tagjainak szolgál fórumként. Weblapjukon az egyesület működésére egy általuk szervezett nyelvészeti konferencia és egy bibliafesztivál utal.

AJÁNLOTT LINK:
Alkotmányba betonoznák a Makovecz-akadémiát (Index.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik