Kultúra

Az MTA-val egyenrangú lesz a Makovecz-akadémia

Köztestületté alakítják a Magyar Művészeti Akadémiát. Név szerint benne lesznek az új alkotmányban, irányt kell majd mutatnia az alkotóknak.

A Magyar Tudományos Akadémiával egyenlő súlyú intézménnyé alakítja a kormány Makovecz Imre magánszervezetét. Az évi százmillióval megtámogatott intézmény hamarosan beköltözhet az állami támogatásból felújított Vigadóba, ahol 4-500 négyzetméternyi helyet kap.

A százmilliós támogatás mértéke azért is szembeötlő, írja az Index.hu, mivel máshol jelenleg aktív alkotómunkát folytató kulturális intézmények és társulatok léte kerül veszélybe a megszorításokkal magyarázott, milliós elvonások miatt.

Az MTA 1992-ben hasonló tevékenységre létrehozott társszervezete, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia ezzel légüres térbe kerül. Őket a kizárólag jobboldali érzelmű tagokból álló MMA előnyben részesítéséről eddig senki nem értesítette, Dobszay László elnök Pálinkás József MTA-elnöknek írt levelére pedig nem érkezett válasz.

Tavaly a választások előtt Makovecz Imre, az MMA alapítója és Orbán Viktor kedvenc építésze egy interjúban egyenesen kormányzóvá avatta volna a jelenlegi miniszerelnököt: “Én tehát nem a Fideszre, hanem Orbán Viktorra esküszöm föl. Ha engem kérdeznének, azt mondanám: kormányzói jogokat kell adni neki – különben nem lehet fölemelni az országot.”, hívja fel a figyelmet az Index.hu az építész tavalyi, Heti Válasznak adott interjújára.

AJÁNLOTT LINK:
A Makovecz-akadémia pénz mellett hatalmat is kap (Index.hu)
Nem leszek jobbikos(Interjú Makovecz Imrével)
(Heti Válasz)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik