Kultúra

A tévében: bedurvuló könyvtáros, fű, Vietnam

Az emberi viselkedés kiszámítható-e? Mi az igazság a fű körül? Mit tegyen egy elbocsátott könyvtáros? Milyen volt az egyiptomi forradalom belülről?

Vajon kiszámítható-e egy ember jövőbeli viselkedése? Persze ha Charlie Sheent egyedül hagynánk egy szobában egy üveg whiskyvel (lásd még Alekosz és tetszőleges nőnemű lény), nem lenne nehéz következtetni a „viselkedése dinamikáját” illetően, de ennél nyilván többről van szó – hogy miről is, arről Barabási Albert-László fizikus beszél a Mindentudás Egyeteme 2.0 előadásában az m2-n 20:30-tól.

Apropó, Charlie Sheen, mikor még Oliver Stone is tehetséges, munkamániás rendező volt, nem pedig a saját szobrát építette (mint a Castro-dokumentumfilmben vagy a Wall Street 2-ben), avagy szimplán giccselt (nehéz lett volna persze máshogy a World Trade Centert megcsinálni), szóval akkor csinált pár jó filmet, mint A szakasz is. Ez a film mászott bele igazán az amerikai Vietnam-komplexusba, melyet a 80-as évek izom és erő ideológiája Reagen elnökkel megpróbált eltemetni a kollektív tudatalattiban, illetőleg Rambo atlétatrikója alá. Ez az 1986-os film az egykor a háborúban szolgáló rendezőtől (alteregóját játssza Sheen) leplezetlenül beszél a hadseregen belüli rasszizmusról, szadizmusról, rivalizálásról, és mindenről, amit az amerikaiak szerettek volna elfelejteni. Amiért aztán 1987-ben négy Oscar-díj járt többek között (ez azért jelzi, hogy az emlékeztetés nem volt olyan nagyon radikális). Filmmúzeum, 21:00.

Eddigi drognyomozásaink esetében elég egyértelmű volt a felállás a szer legalitását és veszélyességét illetően, ám most egy tényleg valahol a határon álló anyag, a kannabisz kerül terítékre. A több helyen gyógyászati célra, ellenőrzött, kis mennyiségben legálisan használható kannabiszszármazékokat az addiktológusok indítódrognak tartják. Jótékony szer a rák elleni harcban? Pszichózisra hajlamosító anyag? 21:00-tól a National Geographicon a Drog-nyomozók megmondják.

Érdekes jelenség a Világjobbítók című tévéjáték: egy könyvtárost 20 év után elbocsátanak, aki így az utcára kerül a könyveivel. De nem esik kétségbe, megpróbál boldogulni valahogy, ám végül mindig a fogdában köt ki. Aminek nem lesz jó vége… Znamenák István rendezte meg Tasnádi István drámáját, amely, mint annyi hasonló társa, a magyar valóságig akar eljutni a stilizáció eszközével. Egy friss-ropogós tévéjáték tehát a Duna TV-n 21:10-től.

Végül a belemenős és ráadásul gyors, modern dokumentumfilmeseinktől még egy darab: az On the Spot következő része a(z újabban megint) forrongó Egyiptom központi (átvitt és konkrét értelemben vett) teréről jelent arról, milyen is az új idők eddig legnagyobb meglepetését hozó arab demokráciaforradalmak egyik legfontosabbika. (A forgatásnak voltak kellemetlen, nehéz pillanatai, amiről a Cseke-S. Takács kettős blogja is beszámolt.)
23:25, Spektrum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik