Kultúra

Titanic: hét film versenyez a Hullámtörők-díjért

Hirdetnek győztest, de az anyagi nehézségek miatt a fesztivál fődíjával eddig járó 10 ezer eurót a szervezők nem tudják felajánlani.

A 2011. április 8. és 16. között sorra kerülő filmes seregszemle hatodik éve működik versenyfesztiválként, a legjobb alkotásnak járó Hullámtörők-díjért idén hét munka, többek között egy magyar koprodukció versenyez.

A Felperzselt föld című, Oscar-díjra is jelölt kanadai film végül kimaradt a versenyprogramból.

A legjobb alkotás címére pályázik viszont a magyar koprodukcióban készült Ölésre ítélve is, Jerzy Skolimowski politikai thrillerbe oltott egzisztencialista drámája, amelyben egy tálib felkelő menekül az őt üldöző amerikai katonák elől.

A versenyfilmek között szerepel a kanadai Curling, amely egy apa és lánya kapcsolatát mutatja be fanyar humorral. A legjobb filmnek járó díjra esélyes az iráni Esős évszakok és a svéd Vadember is, előbbi a kamaszok problémáival, utóbbi a jó útra térés lehetőségeivel foglalkozik.

Olivier Assayas rendezésében láthatja a budapesti közönség a Carlos című alkotást, amely a Sakál néven ismertté vált terrorista történetét mutatja be. Japánból érkezik a Haru utazása. Ez a film egy fiatal lány és nagyapja kapcsolatán keresztül mesél olyan ősi japán értékekről, mint az elfogadás képessége és a család iránt érzett felelősség.

A ház című szlovák alkotásban – Zuzana Liová filmjében – a Kelet-Európára jellemző radikális társadalmi átalakulás feldolgozásának nehézségei jelennek meg egy generációs konfliktuson keresztül.

AJÁNLOTT LINK:
A Titanic Fesztivál weboldala

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik