Kultúra

Filmes villámképzésekkel készül a Titanic Filmfesztivál

Bár a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) támogatásainak befagyasztása miatt veszélybe került, mégis lesz idén Titanic Filmfesztivál.

A 2011. április 7. és 17. között megrendezendő Titanic Nemzetközi Filmfesztivál együttműködést kötött Európa legjelentősebb független filmes fesztiváljával, a Raindance-szel.

A megállapodás szerint Budapest egyetlen nemzetközi filmfesztiválja, a Titanic idén helyet biztosít a Raindance híres, 99 perces villámkurzusainak, illetve a jövő évi Raindance Filmfesztivál programjának összeállítása során segít a magyar alkotások kiválasztásában. A Titanicon a Raindance külön válogatással is megjelenik saját fesztiváljának legsikeresebb filmjeiből.

A Raindance az Egyesült Királyság legnagyobb független filmfesztiválja, amelyet 1993 óta minden év októberében, London központjában tartanak meg. Az Elliot Grove által alapított filmes szervezet emellett – 2010. szeptembere óta Budapesten is – esti és hétvégi kurzusokat kínál forgatókönyvírás, rendezés és a produceri feladatok területén. A szervezet eddigi képzésein olyan, azóta befutott filmesek vettek részt, mint Guy Ritchie (Blöff, Sherlock Holmes), Christopher Nolan (Batman), Edgar Wright (Az élőhalottak éjszakája) és Charles Steel (Az utolsó skót király).

„Sokban hasonlít a Titanic Filmfesztivál filozófiája a Raindance-éhez. A Titanic 18 éve olyan kiváló filmeket mutat be a budapesti közönségnek, amiket máshol nem láthatnak. Mi is hasonlót csinálunk a független filmek világában Londonban már 19 éve” – mondta Elliot Grove, a Raindance alapítója.

Az 1993-ban alapított Titanic évről évre több filmmel és színesebb programmal jelentkezik, miközben a nemzetközi filmszakmában is egyre ismertebbé válik. Saját versenyprogramját 2006-ban indította el, ennek fődíja a Hullámtörők-díj lett.

AJÁNLOTT LINKEK:
A Titanic Filmfesztivál oldala

A Raindance budapesti irodájának oldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik