Kultúra

Francia Harcosok klubja a Titanicon

Az április 7-én kezdődő Titanic Filmfesztiválon debütáló Eljő a napunk című film főszerepében Vincent Casselt láthatjuk.

Idén április 7 – 17. között rendezik meg 18. Titanic Filmfesztivált, Magyarország legnagyobb nemzetközi filmes seregszemléjét. A fesztivál programjából idén sem hiányoznak az elmúlt év francia filmtermésének legizgalmasabb alkotásai.

Az Eljő a napunk (Notre jour viendra) a provokatív és ellentmondásos videoklipjeiről elhíresült Romain Gavras első nagyjátékfilmje. A történet főhőse egy magányos, kiközösített kamasz, akit környezete állandóan csúfol vörös haja miatt. Egy nap összeakad egy különc, szintén vörös hajú pszichiáterrel, aki megtanítja, hogyan álljon ki magáért. A társadalom két számkivetettje ezután Írországba indul, hogy vörös hajú testvéreik körében megleljék a hőn áhított szabadságot, ám útjuk során számtalan vad és szürreális kalanddal kell szembenézniük. A francia Harcosok klubjaként is emlegetett film fő szerepeiben Olivier Barthelemy-t és Vincent Casselt láthatjuk.

A Mezítláb (Pieds nus sur les limaces) című filmben két lánytestvért ismerhetünk meg. Lily szertelenül eleven, pajkos, naiv vidéki lány, totálisan életképtelen a felnőtt társadalomban, élénk fantáziája ide-oda csapong, hirtelen jött bizarr ötleteit pedig rendre meg is valósítja. Nővére, a józan és konzervatív Clara Párizsban él, biztos állása és jól kereső férje van. Édesanyjuk váratlan halála után Clarának gondoskodnia kell a húgáról, így vidékre utazik. A színésznő-rendezőnő Fabienne Berthaud filmje kettejük közös életét mutatja be, és a bohém, szabad, önfeledt élet győzelmét ünnepli a kispolgári kötöttségek felett. A film bukolikus bájához nagyban hozzájárul a testvérpárt alakító két gyönyörű színésznő, Ludivine Sagnier és Diane Kruger játéka.

A romlás virágai (Fleurs du mal) egy Párizsba érkező fiatal iráni lány és egy francia fiú szerelmének története a 2009-es iráni lázongások idején. A lány mindinkább megszállottjává válik az otthoni történésekről szóló internetes híradásoknak, így kapcsolatukra könyörtelenül rányomja bélyegét a történelem. A Budapesten született, de Svédországban nevelkedett David Dusa első nagyjátékfilmjének hátterét azok a közösségi hálózatok és videomegosztó oldalak biztosítják, amelyek információval látták el az egész világot a 2009-es iráni eseményekről. A romlás virágai egy megható szerelmi történeten keresztül a közösségi médiában rejlő erőt is boncolgatja.

AJÁNLOTT LINKEK:
A Titanic Filmfesztivál weboldala
Magyar koprodukciós filmek a Titanicon

Ajánlott videó

Olvasói sztorik