Kultúra

Veszélyben a főváros nemzetközi filmfesztiválja

Az áprilisra tervezett 18. Titanic fesztivál, miután idén az eddigi állami támogatás töredékét kapja, most sürgősen új szponzorokat keres.

Bokor Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője pár napja értesítette Horváth György fesztiváligazgatót , hogy a Nemfi nem tud támogatást adni az április 7. és 17. között megrendezendő fesztiválnak.

A Titanic 80 millió forintos költségvetésének eddig mintegy 30 százalékát finanszírozták állami pénzből. A fenti minisztériumi forrás elmaradása mellett idén az egyik fő támogató, a Mozgókép Közalapítvány sem ad támogatást (mint köztudott: a közalapítvány költségvetését zárolták), ráadásul a fővárostól remélt kisebb összeg is elmarad.

A szervezők egyedül a Nemzeti Kulturális Alaptól várhatnak utófinanszírozással hatmillió forintot.

“Logisztikájában, szakmai minőségében, volumenében a filmszemle után a Titanic a második legnagyobb fesztivál, ráadásul nemzetközi, amilyen a filmszemle szeretne lenni” – mondta kedden, az Uránia moziban tartott sajtótájékoztatón a fesztiváligazgató, aki úgy tudja, hogy a Nemfi a Magyar Filmszemlét 70 millióval támogatja, továbbá a Mediawave-et is segíti.

A program szervezése jelenleg 95 százalékos, írja a Híradó.hu. Megvannak a vetítendő kópiák, a katalógus is nyomdakész állapotban van, a fesztivál vendégeinek utazását, szállását megszervezték, összeállt a nemzetközi zsűri is, a részletes műsortervet pedig két napon belül nyomdába kellene küldeni.

A szervezők – akik a keddi sajtótájékoztatón a sajtó és a nyilvánosság segítségét kérték helyzetük megismertetéséhez – , arra is felhívták a figyelmet, hogy a fesztivál négy budapesti artmozi számára is kiemelkedő látogatottságot biztosít, ami ezeknek a moziknak létkérdés.

AJÁNLOTT LINK:
A fesztivál sajtóközleménye (Titanicfilmfest.hu)
Elsüllyedhet a Titanic (Index.hu)
Szorult helyzetben a Titanic filmfesztivál (Hirado.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik