Kultúra

A tévében: termitforró szerelem Szindbáddal

Az időjárás meglágyulásával koncentráljunk kicsit az ébredező érzelmekre, a boldogságra, és ami hozzá kell: a boldogtalanságra.

Itt a tavasz, és az ember szíve oly magas hőfokon kezd égni, mint a termit. Amely tudvalévően hosszan tartó, nem könnyen eloltható tűzzel, 2400 fokos hővel ég. Vas-oxid és alumíniumpor keveréke. Állítólag jéggel érintkezve robban. De tényleg? Erre keresik a választ a mítoszirtók, vagyis az Állítólag… két ügyeletes szkeptikusa, Jamie és Adam. A kérdésnek inkább elvi a jelentősége, csakúgy, mint Bear Grylls életben maradási tanácsainak, és a nagy mindennapi tévhitek közül sem fog hangos puffanással eldőlni egyik sem, de aki a kicsit nem becsüli… 19:00, Discovery Channel.

A legkisebbet is értékeljük, becsüljük a magyar foci kapcsán, elég egy halvány reménysugár, máris megfeledkezünk az elmúlt 30 év sorozatos hibáiról, melyek folytán mára a magyar és a foci szavak egybeírandók lettek, mert külön minőséget jelentenek a világ többi részén játszott focitól. Múlt hét pénteken aztán nagy pofont kapunk Hollandiától, ami után persze jöhet a másik véglet, kész, tömegsír, húzzunk egy vonalat, bányába velük. Persze, nem Hollandiát kell megverni, főleg nem Hollandiában (ahol nemrég kaptunk hat darab gólt), hanem Svédországot, és a második hely a cél, de azért ennél több kell. S míg a pénteki meccs tévés nézettségét nem könnyű megítélni, biztos, hogy a mai vendégjátékot jóval kevesebben nézik majd – pedig a szurkoló a bajban is kitart, sőt ott ismerszik meg igazán. Úgyhogy aki lelkendezett és reménykedett, most tessen szíves lenni megnézni ezt a ma esti meccset is – szerintem még jobb is lesz, mint a pénteki. 20:05, m1.

Aki egy óra után mégis feladja, kapcsoljon a Duna TV-re, ahol a remek kortárs izlandi rendező Baltasar Kormákur Út a mennyországba című filmje kezdődik, egy kissé nagyobb költségvetésű filmje ez a kelet-európai fülnek és szemnek oly ismerős világú alkotónak. A főszerepben is csupa amerikait láthatunk Forest Whittakertől Peter Coyote-on át Jeremy Rennerig, s a dráma egy biztosítási nyomozóról szól, aki felderít egy csalást, mégis megkönyörül a családon, és segíteni szeretne nekik. Rejtély, nyomasztó világ, baljós lét – a Vérvonal rendezőjétől csak jó lehet, tehát 21:00, Duna TV.

Mindenki látta már, és soha senki nem rest újranézni – az élet, a férfi, az étel, a magyar nyelv íze, színe, szaga, illata, a magyar mozi egyik kimagasló remekműve: Huszárik Zoltán Szindbádja. Az újranézőknek egy kérdés van hátra – lehet, hogy Majmunka most nem beszél az aranyműves feleségével? (Meg persze az, hogy vajon miért pucolják olyan dühödten a nők a sárgarépát.) Újszülötteket felkelteni és a tévé elé ültetni. 22:40, Filmmúzeum.

Azt írják, Thaiföld legnépszerűbb filmje 2003-ban – ez lenne Az én csajom című alkotás. Nagyon örülünk, de ez még kevés lenne az üdvösséghez, az már meggyőzőbb, hogy a hat fiatal rendező által összerakott film jóféle gyerekkori visszaemlékezés arról, kinek volt a legjobb csaja (nekem, természetesen). 23:30, Duna TV.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik