Kultúra

Könyv Ruttkai Éváról és Latinovits Zoltánról

Személyes történetek mellett eddig még nem publikált dokumentumok és mintegy másfél száz fotó idézi fel a két színészóriást.

Szigethy Gábor színháztörténész és felesége, Gábor Júlia Álomszínészpár – Történetek Ruttkai Éváról és Latinovits Zoltánról című kötete tematikusan csoportosítja a két színészóriásról szóló történeteket.

“Mindkettőnknek rengeteg emléke, története volt Ruttkai Éváról és Latinovits Zoltánról. Viszont nem akartunk hagyományos emlékkönyvet, ezért úgy döntöttünk: külön-külön írjuk meg, amit tudunk” – mondta a kötetről Szigethy Gábor.

A könyvben egykori személyes tárgyaik alapján idézik meg a két művész életét. Látható a kötetben az a két szobor, amely egykor Peter Hacks német író Lotte című darabjában szerepelt, és amelyet az színésznő előadásról előadásra összetört, vagy például az az üres képkeret, amelyben egykor Latinovits Zoltán fényképe volt.

Szigethy Gábor a színészóriások kapcsolatáról úgy vélekedett, hogy a “két ellenkező természetű ember” kiegészítette egymást. “Zoltán mérnöki precizitású ember volt, Éva körül viszont minden repült” – fogalmazott, hozzátéve, hogy Ruttkai Éva csak egy helyen volt mindig pontos: a színházban. “Akinek a titkát megfejtik, azt el is felejtik, az ő titkukat nem lehet megfejteni, ezért emlékezünk rájuk” – vélekedett a szerző.

Gábor Júlia szerint a Ruttkai Éva Emlékszoba 2002-es bezárása után nem volt kinek elmondania az addig a tárlatvezetéseken előadott történeteket, így jutott eszébe, hogy papírra kellene vetnie őket.

A szerzőpáros hatalmas, folyamatosan növekvő hagyaték birtokában van, amelyre elmondásuk szerint több időt és pénzt kellene szánni, hiszen önerőből jelenleg csak az állagmegóvásra jut energiájuk, a hagyatékban lévő dokumentumok tudományos igényű feldolgozására nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik