Kultúra

A tévében: Fideszes zsidók és velőscsont-rázás

Ma vegyes felvágott lesz: aktuálpolitikai dokumentumfilm egyfelől, amerikai vígjáték másfelől, lírai városfilmbelső bolyongás harmadfelől és végül a valahai legjobb magyar film.

Gyerünk, rögtön bele a közepébe, vacsoraidőben ritkán látunk magyar dokumentumfilmet, most erre példa Hajdú Eszter alkotása, amely az utóbbi évek legsikeresebb, legnépszerűbb dokumentumfilmje lett, nem utolsósorban a címe miatt: A fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció. A film azzal foglalkozik, amivel sokkal több alkotásnak kéne foglalkoznia – velünk, a mindennapjainkkal, és azzal, hogy a politika hogyan lépett barátságok, családok tagjai közé, és hogy ezzel lehet-e valamit kezdeni. Aki nem rest a pörkölt mellé gondolatébresztőt venni, íme a paraméterek: 19:30, Duna II. Autonómia.

Nem rossz az elmúlással viccelődni, ezért ajánljuk a Mennyé má! című vígjátékot, melyben minden színészek álma, az átalakulás-átváltozás rögtön kétszer találja meg Chris Rockot, akinek karakterét az Ég műhiba folytán rosszkor szólítja el, ezért kap még egy lehetőséget (menjen a start mezőre, és vegye fel forgótőkéjét), nem is rosszat, hisz egy uralkodó bőrében születhet újjá. A Weitz rendezőpáros olyan filmeket tett le az asztalra, mint a Z, a hangya, az Amerikai pite vagy az Egy fiúról – vegyes az összkép. A film 21:45-től megy a TV2-n.

Spirituális film következik, mely a marokkkói Fez városának labirintusszerű utcáit járva belső utazásra viszi a nézőt. A csodás afrikai falak, utcák közt a zene és a poétikus szerkesztés is azt szolgálja, hogy kilépjünk hétköznapjaink díszleteiből. A Duna TV 22:50-től vetíti a Kilencezer sikátor című filmverset.

Végül pedig jöjjön a legjobb magyar film – ezt nem én mondom, hanem a Filmmúzeum nézői, akik szavazáson jutottak erre a véleményre. És nehéz is velük vitatkozni, Latinovits egyik legjobb alakítása, Krúdy Gyula egészen elképesztő nyelve, Huszárik Zoltán megalkuvást nem ismerő képsorai, kompozíciója bizonyítja – valahogy így kell. A Szindbád a magyar film fénykorában, 1971-ben készült, és egy férfi életét, szerelmeit, csalódásait, ebédeit tárja elénk, ahogy az meg van írva. Ha valaki egyszer a film művészetének létjogosultságát egy alkotással lenne kénytelen bizonyítani, nyugodtan választhatja a Szindbádot. 23:00, Filmmúzeum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik