Kultúra

Fehér nászéjszaka [filmpremier]

Csehov Ivanovjának izlandi verziója, amit önboncolgatóknak és lelkiismereteseknek nagyon, reumásoknak szigorúan nem ajánlunk.

Az izlandi Baltasar Kormákur filmjei itthon már hagyományosan gejzírmeleg fogadtatásban részesülnek, s 2009-ben ez a film is közönségdíjas lett a Titanic Filmfesztiválon. De a 101 Reykjavík vagy a Vérvonal is elnyerte a kritika és a rétegnézősereg tetszését, ami nyilván az izlandi humorra, s a rendező témafelvetéseire, filmnyelvére jól rezonáló közeg miatt lehet. Kormákur etikai, erkölcsi kérdésekkel szeret foglalkozni, ahogy mondja, „minden filmem pszichoterápia”, és felfedezi a holdbéli izlandi táj metaforikus szépségeit is, ami a mi Szőts Istvánon-Fábrin-Jancsón-Janischon nevelkedett szemünknek jólesik.

A Fehér nászéjszaka főhőse, Ivanov, vagyis Jón motiválatlan irodalomprofesszor az egyetemen, akinek otthon is gondjai vannak labilis, érzékeny felesége miatt. Hogy javítson a helyzeten, a nő szülőföldjére, a piciny Grimsey-re költöznek, ahol még annyi minden sincs, mint Izlandon: csak egy kocsma, egy templom, meg pár ház. A Tarr Béla-i lepusztultságú környezet azonban nem barátságtalan, Jón mégsem találja a helyzet kulcsát. Sőt egyre rosszabb lesz a helyzet.

A film formailag bravúrosan van megoldva a nyitójelenettől kezdve a két szálon futó cselekményig. Kormákur így tudja bemutatni azt a helyzetet, amely oly sok embernek jelent csapdát – egy rossz/önző döntést önzetlennek állítani be. A remek humorú filmben tökéletes egyensúlyba kerül a csehovi pesszimizmus és a rendező humanizmusa, aminek eredményeképpen (hajszállal) elkerülünk minden érzelmi csapdát, sőt a film zárlata is cseles.
De azért azt borzasztó nézni, ahogy az egyes figurák ilyen-olyan okokból megfürödnek a jeges vízben.

Brúdguminn – színes, feliratos, izlandi filmdráma, 96 perc, 2008, rendező: Baltasar Kormákur, forgatókönyvíró: Baltasar Kormákur, Ólafur Egilsson, zeneszerző: Jón Ólafsson, operatőr: Bergsteinn Björgúlfsson, producer: Agnes Johansen, Baltasar Kormákur, vágó: Elísabet Ronaldsdóttir, szereplők: Hilmir Snaer Gudnason (Jón), Laufey Elíasdóttir (Póra), Margrét Vilhjálmsdóttir (Anna), Ólafía Hrönn Jónsdóttir (Sísí), Throstur Leo Gunnarsson (Börkur), Jóhann Siguroarson (Lárus), Ólafur Darri Ólafsson (Sjonni), forgalmazza a Szimpla Film

Hazai bemutató: február 12.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik