Kultúra

A tévében: furcsa szerzetek a Föld Napján

Ma van a Föld Órája, ezért a rövidebb számítógép-használat érdekében kevesebbet fecsegek - de világítsanak a tévével otthon!

Mulder ügynök, azaz David Duchovny rendez, ír, játszik, ez az Így nőttem fel, egy igazi felnövéstörténet, tipikus elsőfilm, nem mellesleg Robin Williams értelmi fogyatékos szerepben látható – 21:00, Duna TV.

David Attenborough generációknak mutatta meg, mit jelent az állat-, növényvilág szeretete, a Föld gazdagsága. Most az evolúcióelméletről beszél, arról, hogy Darwin hogy állt elő teóriájával, miben áll az igazsága, s miért fontos ez ma. A Darwin és az Élet Fája 21:20-tól a Spektrumon mindent elmagyaráz.

Ennyi halálosan komoly téma után némi őrület, a Kiscsávó című filmben egy zseniális törpe bűnözővel ismerkedhetünk meg, akivel hihetetlen dolgok történnek, mindezt a Wayans család hathatós közreműködésében, elvégre két szereplő, a rendező és a forgatókönyvíró is ezt a családnevet viseli. 21:30, TV2.

Nincs annál viccesebb, egyszersmind tanulságosabb, amikor egy nagy sportoló, művész magát alakítja a filmvásznon, más névvel, kicsit megdramaturgizálva. Puskás Öcsinek két mondata volt A csodacsatárban, mint Futbólia játékosa, amit disszidálása miatt kivágtak és újravettek Hidegkutival, ez az egyetemes boksztörténetben is a legnagyobbak közt emlegetett Papp Lacival nem történt meg, mivel nem hagyta el az országot a forradalom után, de 1957-ben eljátszotta a Nehéz kesztyűk című film főszerepét. 21:40, m1.

Végül Kovács András nagyfeszültségű filmje, a Cseres Tibor kultikus regényéből készült Hideg napok marad késő estére. A fekete-fehér alkotás kamaradráma és tabló, az 1942-es újvidéki magyar vérengzés lélektani dráma felől megközelített krónikája olyan kiváló színészekkel, mint Latinovits Zoltán, Darvas Iván, Szirtes Ádám, a fiatal Szilágyi Tibor vagy Bara Margit. 23:30, Duna TV.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik