Sport

100 éve alakult meg a Vasas

Nem ezzel a névvel, hanem Vas- és Fémmunkások Sport Clubja elnevezéssel alakult meg az egyesület 1911. március 16-án – elsősorban a szabadidősportot középpontba állítva.
A Vasasnak mind ez idáig közel 30 szakosztálya volt hosszabb-rövidebb ideig, a többi közt sí, motorcsónak, motorkerékpár-autó is.

Jelenleg 16 szakosztálya van a klubnak (labdarúgás, vízilabda, röplabda, atlétika, ökölvívás, birkózás, vívás, sakk, tenisz, sí, kosárlabda, műkorcsolya, aerobic-fitness, szabadidősport, természetbarát, kézilabda).

Vasas-gól a válogatottban, Mészöly Kálmántól (1966):

A piros-kék egyesület sportolói az évtizedek alatt több mint 1400 országos bajnoki címet, 44 olimpiai aranyérmet, több mint 40 világbajnoki, valamint 39 Európa-bajnoki címet nyertek. A női kézilabdázók Mocsai Lajos vezetésével BEK-et nyertek, a labdarúgók a hat bajnoki aranyérem mellett Európa-híres győzelmeket szereztek a 60-as években.

Sok-sok Vasas-arany Papp Lászlótól:

Néhány név a Vasas nagyjai közül: Körmöczy Zsuzsa, Taróczi Balázs teniszezők, Gyarmati Olga, Németh Imre és Miklós atléták, Hegedüs Csaba, Kozma István birkózó, Papp László, Kovács István, Gedó György ökölvívók, Kárpáti Rudolf, Kovács Pál vívók, Markovits Kálmán, Faragó Tamás, Szívós István, Csapó Gábor vízilabdázók (és az újkori pólós klasszisok Kásástól a Varga és Steinmetz fivérekig), Ilovszky Rudolf, Mészöly Kálmán, Ihász Kálmán, Farkas János labdarúgók, Korondi Margit, Köteles Erzsébet tornászok.

Vasas-Ajax (4-0) 1958. február 26.:

A Fáy utcában, a Folyondár utcában és Pasaréten összpontosulnak a Vasas létesítményei. Jelenleg a vízilabdacsapat a klub legeredményesebb szegmense, de a női röpisek, a birkózók, a vívók (például Iliász Nikolász, Szilágyi Áron) is az élvonalban sportolnak.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Vasas legendái (vasassc.hu)
A Budapesti Vasas (wikipedia)
Egy legendás meccs a sok közül (magyarfutball.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik