Kultúra

Magyar dokumentum- és rövidfilmek Los Angelesben

A magyar EU-elnökség eseménysorozatának részeként is szereplő program 28 filmjét nagyrészt a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete válogatta.

Gyarmathy Lívia, Almási Tamás és Böszörményi Géza alkotásait is láthatja az amerikai közönség március 25. és április 3. között a Los Angeles-i Magyar Dokumentum- és Rövidfilm Fesztiválon, amelyet idén már a Facebook közösségi portálon is nyomon követhetnek az érdeklődők. A Los Angeles-i magyar főkonzulátus 2010-ben kísérleti jelleggel rendezte meg az első fesztivált, amelyen 25 magyar dokumentum- és rövidfilmet tekinthetett meg a Los Angeles-i közönség. A tavalyi siker “természetes következménye” lett az idei esemény megrendezése.

 

A főkonzulátus idei partnerei a Dél-kaliforniai Egyetem Filmiskolája, a Wende Múzeum, a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház és a Los Angeles-i Dél-Kelet-Európai Filmfesztivál. A fesztivál nyitóestjét a Dél-kaliforniai Egyetem Ray Stark Filmszínházában tartják március 25-én, ahol Szirmai Márton Szalontüdő című rövidfilmje után Tóth Péter Pál 100 perces munkáját, a Muzsikás történet című filmet vetítik. Az alkotás a nemzetközi hírű Muzsikás együttes 35 évéről szól.

 

A dokumentumfilmek kedvelői Almási Tamás és Böszörményi Géza munkái mellett többek között Sós Ágnes, Papp Gábor Zsigmond, Nordin Eszter, valamint Havas Miklós filmjeit is megtekinthetik.

 

A Los Angeles-i közönség megismerheti Gulyás János Civil jelentés, Gyarmathy Lívia Hol zsarnokság van, Novák Tamás Bűn és büntetlenség, Kisfaludy András A Kalef című munkáját, csakúgy mint Fekete Ibolya Csángók, Moharos Attila Székelyföldi szolgasorsok című filmjét is.

 

Műsorra tűzik a Hollywood Reel Filmfesztiválon a legjobb rövidfilmnek járó díjjal jutalmazott Átváltozások című filmet, amelynek rendezője Kardos Sándor.

 

A fesztivál végén a legjobbnak talált alkotást Ember Judit-díjjal jutalmazzák. Az elismerést a főkonzulátus 2010-ben alapította a 2007-ben elhunyt magyar dokumentumfilm-rendező emlékére. A tavalyi győztes Csicsery György munkája, az N, az egy szám – Erdős Pál matematikus című portréfilmje volt.

 

A Los Angeles-i filmes seregszemle a “kor technikai és kommunikációs követelményeinek” megfelelően a Facebookon folyamatosan nyomon követhető lesz a 2nd Hungarian Documentary and Short Film Festival in Los Angeles elérhetőségen. A fesztivál része a Los Angeles-i főkonzulátus európai uniós elnökségi programjának.

 

AJÁNLOTT LINK:

The Full Screening Schedule Of The 2nd Hungarian Documentary And Short Film Festival Of Los Angeles (http://www.facebook.com/pages/2nd-Hungarian-Documentary-and-Short-Film-Festival-in-Los-Angeles/145948622135616)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik