Kultúra

Főszerepben a magyar doku

Retrospektív, világpremier, erős magyar jelenlét a rangos jihlavai dokumentumfilmes fesztiválon.

Szirtes András retrospektív, Nemes Gyula Negatív Magyar Filmtörténetének világpremierje, Szederkényi Júlia Barlangja és két magyar jelölt a Silver Eye-díjakra – kezdődik a 14. Jihlavai
Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál.

Széles körű magyar részvétellel kezdődik holnap a jihlavai filmfesztivál, térségünk jelentős,
dokumentumfilmeknek szentelt nemzetközi fóruma a Cseh Köztársaságban. A jihlavai filmfesztivál közönsége Szirtes András életművébe pillanthat be az elkövetkező napokban. A retrospektív vetítéssorozat keretében a kísérletező filmalkotó nyolc munkáját tűzik műsorra, kezdve az 1972-ben készült Bisztró című filmmel. A négy évtizedet felölelő válogatás utolsó darabja a 2006-os K.Z. emlékei. Szirtes András személyesen vesz részt a jihlavai fesztiválon.

Nemrég fejezte be Nemes Gyula új munkáját Negatív Magyar Filmtörténet címmel, mely el nem készült magyar filmek rekonstrukcióit gyűjti egybe a magyar filmművészet nagyjainak közreműködésével. A rendhagyó film András Ferenc, Bácskai Lauro István, Banovich Tamás, Dárday István, Dömölky János, Elek Judit, Gazdag Gyula, Gulyás Gyula, Gulyás János, Herskó János, Jancsó Miklós, Kovács András, Makk Károly, Marx József, Mátis Lilla, Mészáros Márta, Rózsa János, Sándor Pál, Sára Sándor, Székely Orsolya és Tímár Péter szereplésével készült a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával az Absolut Film Stúdió és a Duna Műhely koprodukciójában. A film a jihlavai fesztivál versenyprogramjában látható először.

A jihlavai fesztiválon Szederkényi Júlia Barlang című filmje is a versenyprogramban indul. Az Északkelet-Magyarországon forgatott „ figyelmi gyakorlatokból” álló megrázó látlelet a mélyszegénységről a Filmszemle zsűrijének elismerő oklevelét nyerte el februárban.

A jihlavai filmfesztiválhoz kapcsolódva tartják az East Silver dokumentumfilm-vásárt. A szakmai rendezvény a Silver Eye-díjjal méltatja Közép-Európa kiemelkedő alkotásait. A rangos elismerés jelöltjei között van Nagy István szemledíjas Sorsod Borsod és Forgács Péter Hunky Blues című munkája is.

A Sorsod Borsod előzetese

AJÁNLOTT LINKEK:
A Jihlavai Dokumentumfilm Fesztivál weboldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik