Kultúra

A tévében: titkos erotika Iránban, szovjet mozi, francia náci

Ma a szokatlant, az atipikust mutatjuk meg: látványos német foci, nagyszerű szovjet film, egy francia náci és az iráni nők lázadása.

Ma is futballal kezdjük az estét, de kivételesen német focival: a Német Kupa elődöntőjében találkozik a Schalke és a Bayern München, a két legjobb formában lévő német klub, előbbi támadói közt a még mindig életveszélyes Raúllal, a Bayernnél pedig Riberytől Gomezig rengeteg nemzetközi sztár játszik. Jó meccs lesz tehát a 20:15-től a sport1-en közvetített német kupaelődöntő.

Ahogy nem szokványos az sem, hogy egy szovjet film megy a tévében. Grigorij Csuhraj olyan klasszikus filmes a 60-as évekből, akinek tehetsége és kifejező ereje le tudta gyűrni a szovjet filmgyártás ideológiai erőltetéseit – A ballada a katonáról mellett a Tiszta égbolt című filme is példa erre. Ezt láthatjuk a Duna TV-ben 20:40-től – egy pár története, a katonai pilóta férfi és felesége megpróbáltatásokkal teli kapcsolata a szovjet expresszionista filmnyelv legszebb hagyományait felidézve. (Arról már nem is beszélve, hogy a film címe Tarkovszkij Stalkerével együtt egy számítógépes játék neve is lett.)

Máshogy költői, inkább mitikus az 1981-es Excalibur című film, mely Arthur király történetét dolgozza fel. John Boorman filmjében olyan színészeket láthatuk viszont, mint a fiatal Liam Neeson vagy Gabriel Byrne, illetve Nigel Terry és Helen Mirren. A Filmmúzeum 21:00-kor kezdi a vetítést.

Ha viszont inkább a bizonyított tények világába tennénk kis kiruccanást, érdemes megint a Nácivadászok sorozat epizódját választani. Ma egy francia náci történetéről lesz szó, Paul Touvier egy nácikat segítő milícia vezetője volt, akit a háború után halálra ítéltek, majd büntetését életfogytiglanra változtatták, de ekkor már szökésben volt, majd 1971-ben Pompidou köztársasági elnök kegyelemben részesítette (mivel hazaárulásért és kollaborációéért ítélték el, nem emberiségellenes bűntettekért). Ez nagy felhördülést keltett, mert Touvier vagyonának jelentős része deportált zsidóktól származott. 1973-ban újra perbe fogták, immáron háborús bűnökért, amire Touvier megint megszökött. Végül 1989-ben találtak rá egy katolikus intézmény falain belül. Végül 1995-ben született meg a végleges életfogytiglani ítélet, ami egy évet jelentett. A történet részleteit a National Geographicon lehet követni szintén 21:00-kor.

Végül egy magyar büszkeség megint: ki az a két magyar újságíró, aki az utolsó interjút készíthette el az azóta bebörtönzött világhírű iráni rendező Dzsafar Panahival? És kik örökítették meg az iráni nők sajátos módon megfogalmazott szabadságvágyának termékeit – egymásról és egymásnak készített erotikus fotókat? Majd a hatalom bosszúját? Cseke Eszter és S. Takács András az On the Spot következő helyszínén, Iránban dolgozott megint kiválóan. A világon itt van a legtöbb bebörtönzött újságíró, így különösen vigyázni kellett az inkognitó sértetlenségére. Az izgalmas dokumentumfilm 22:20-kor kezdődik a Spektrumon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik