Kultúra

Umberto Eco az irodalmi bojkott ellen

Ian McEwant a brit írók felszólították, ne vegye át a neki ítélt izraeli irodalmi díjat. A jeruzsálemi könyvvásáron Eco ez ellen emelt szót.
Kapcsolódó cikkek

A brit írók Izrael palesztinokkal szembeni politikája ellen akarták tiltakozásra bírni a Vágy és Vezeklés íróját, Ian McEwant.

A Booker-díjas szerző ugyan átvette a jeruzsálemi könyvvásár irodalmi díját, de beszédében kemény kritikával illette a palesztinokkal szemben alkalmazott izraeli politikát.

Az eseményen ugyancsak jelen lvő Umberto Eco újságíróknak ugyanakkor azt mondta, rá nem próbáltak nyomást gyakorolni kollégái, hogy maradjon távol az izraeli könyvvásártól, és nem is támogatja az ilyen jellegű bojkottokat.

“Teljes őrültségnek, és alapvetően rasszistának találom, hogy egy tudóst, egy egyszerű állampolgárt kormánya politikájával azonosítsanak” – mutatott rá a 79 éves olasz író, aki olyan könyvekkel vált világhírűvé, mint A rózsa neve vagy A Foucault-inga.

Umberto Eco, akit saját bevallása szerint mindig izgatott a zsidó kultúra, az izraeli politikáról neki feltett kérdésekre óvatosan válaszolva azzal viccelődött: annyi bírálnivalója van az olasz kormány politikáját illetően, hogy nem marad ideje az izraeli kormányról beszélni.

Elismerte ugyanakkor Jeruzsálem politikai komplexitását. “Jeruzsálem kénytelen három vallás városa lenni”, mondta, és “nagyszerűsége egyben a problémája is”. “Jeruzsálem nem a tiétek, az emberiséghez tartozik” – mondta Umberto Eco a helyi közönségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik