Kultúra

Alföldi Róbert: “Magamtól nem megyek”

A Nemzeti Színház igazgatója a Magyar Narancsnak adott interjút.

Klasszikus darabokat tűz műsorára idén a Nemzeti Színház, amelynek éléről ő önként nem kíván távozni, mondta Alföldi Róbert, az intézmény főigazgatója a Magyar Narancsnak adott interjújában.

Alföldi elmondta: a Nemzetiben lehetetlen, hogy minden nagy színész minden évadban megkapja a maga nagy szerepét, viszont szeretné a vele dolgozó színészeket “jó karban tartani”, ez pedig nagyon nehéz feladat.

Véleménye szerint színházból nem lehet túl sok, igaz, a nézőkért nagyon meg kell küzdeni, főleg, amikor az emberek figyelméért valóságshow-kkal kell versenyt futni.

A magyar színház mai helyzetéről Alföldi úgy gondolkozik, hogy a mai vidéki intézményeknek azzal az útjával, amely során megélhetési okokból inkább a szélesebb közönséget célozzák meg, a népszerűségért cserébe ugyanakkor feladják fontos színháziműhely-szerepüket, ő nem tud azonosulni.

A Nemzeti Színház vezetője az interjúban mesél arról is, hogyan élte meg a társulat átalakítását mandátuma kezdetén, illetve az átalakítás második hullámát egy évvel később. Szerinte ez utóbbi még nehezebb volt, hiszen akkor már egy közösen eltöltött év után kellett a társulat tagjairól nehéz döntéseket hoznia.

A személyét ért kritikákról és arról, hogy mi történt volna vele, ha a kritikák hatására elbocsátják, azt mondta: még az életújrakezdés ötlete is felmerült. A másik lehetőség a színházcsinálás lett volna, az azonban a mai gazdasági helyzetben igen nehéz.

A Jobbik decemberben tüntetést szervezett a Nemzeti Színház mellé Alföldi leváltását követelve. “Megrendültem… Ott állni (az erkélyen a sötétben), nézni, hallgatni – az megdöbbentő volt. És félelmetes. Mert egyszer csak érzem, hogy kicsi vagyok.”

A jobbikos tüntetésről, a kirúgásáról szóló találgatásokról és a Nemzeti Színház tervezett társasági átalakításáról (amely szerint az intézmény nonprofit zrt.-vé válna, hogy több külső támogatásból részesülhessen) további részletek a Magyar Narancs Alföldi-interjújában olvashatók.

AJÁNLOTT CIKK:

Alföldi Róbert: Én innen magamtól nem megyek el (Origo.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik