Kultúra

Nem lesz több János vitéz a Nemzetiben

Három évad után ezen a héten leveszi műsoráról a János vitéz című előadást a Nemzeti Színház.

A Nemzeti Színházban tavaly tízezerrel nőtt a nézőszám, és 50 százalékkal több bérletet adtak el, mint 2009-ben. Az előadások összesen 120 ezer nézőt vonzottak, ami 95-97 százalékos látogatottságot jelent. Ez azért komoly teljesítmény, mert a kulturális tárca 1,7 milliárdról 1,45 milliárd forintra csökkentette a teátrum költségvetését, a pénzhiány miatt azonban egyetlen tervezett bemutatót vagy előadást sem kellett lemondani, igaz, állagmegóvásra és fejlesztésekre már nem jutott pénz. A Nemzeti Színház mostantól nonprofit zrt.-ként gazdálkodik tovább – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója.

Alföldi Róbert a János vitézzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a három év után a darabot leveszik a repertoárról. “Ennek oka nem a hisztéria, ami körülötte van, hanem az, hogy a hisztéria megbuktatta az előadást”.

A személyét és pozícióját ért támadásokkal kapcsolatban a színházigazgató elmondta: nem volt szó arról, hogy fel kellene állnia és el kellene hagynia a főigazgatói posztot, amelyre 2013-ig érvényes a szerződése.

Alföldi Róbert nem kívánt reagálni Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház igazgatójának vele kapcsolatos, korábbi interjújára. Vidnyánszky Attila az [origo]-nak december közepén azt mondta: ha felkérnék, szívesen elvállalná a Nemzeti Színház vezetését, a János vitézzel kapcsolatban pedig úgy vélte: az előadás hibája nem a meztelenkedés, hanem a szerző üzenetének meghamisítása. Alföldi Róbert szerint neki nem kell reagálnia, mert ezt megtette helyette a debreceni Jobbik, amikor Vidnyánszky Ludas Matyi-rendezését szó szerint ugyanazokkal a jelzőkkel illette, mint a budapesti János vitézt.

A főigazgató hozzátette: a következő évad elsősorban a klasszikusoké lesz. G. B. Shaw, Moliére, Sütő András, Bródy Sándor, Shakespeare és John Osbourne művei mellett azonban két különlegességgel is készülnek. Az egyik az Óz, a csodák csodája felnőtt változata, amelyben Törőcsik Mari lesz a címszereplő. A másik pedig Ulrich Hub német kortárs drámaíró Náthán gyermekei című ifjúsági előadása, amelynek témája, hogy mit jelent kereszténynek, zsidónak vagy muszlimnak lenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik