Kultúra

A tévében: emberismereti gyorstalpaló

A romantikus emberhívők ma ne nagyon babráljanak a tévé távirányítója körül, csak a nemromantikusok – igaz, de nem túl fényes oldaláról ismerhetjük meg a teremtés koronáját.

Hétfőnként egy kis szembenézés, múltfelderítés, arcbőrvékonyítás, gerincgyakorlatok – a Duna TV 20:40-kor az Idézés – Micsinyai micsinyálsz című dokumentumfilmet vetíti, amelyben Gulyás Gyula – a 70-es, 80-as években testvérével, Jánossal olyan fontos filmek alkotója, mint az Én is jártam Isonzónál, Vannak változások, Törvénysértés nélkül – és barátai azzal néznek szembe, hogy közöttük valaki beszervezett ügynökként jelentett. Márpedig ez némileg módosítja a fiatalkoruk emlékeit, egymás megítélését, személyes karrierjük alakulásának hogyanjait, hogy csak hármat mondjak kapásból. Ezt a munkát kéne mindenkinek elvégeznie a legjobb lelkiismerete szerint (ha mindenekelőtt a politika erre lehetőséget adna), hogy utána kevésbé könnyen hazudhassuk arcon magunkat különböző okok és álokok miatt, akár mindennap. Most ebből 89 perc adatik meg Gulyásék objektívjén keresztül.

Ugyanennek az állapotnak egy későbbi, szerencsétlenebb stádiumához kapcsolódik a Szökevények című ismeretterjesztőfilm-sorozat a National Geographicon. Híres, börtönből szökött fegyencek eseteit eleveníti fel a műsor, most Timothy Vail és társa esete van soron, amikor is a mennyezet lassú kivájása után már csak le kéne ereszkedni a rácson túlra, de hiba csúszik a számításba. A szabadságvágy himnusza 21:00-kor kezdődik.

Egy intelligens, cinikus angol írónőnél, Patricia Highsmith-nél kevesebben ismerik jobban az ember néven is ismert sárkányfog-veteményt, az alkotó egyik legismertebb alakja Tom Ripley, akinek történeteiből a legjobb adaptációt Anthony Minghella készítette el 1999-ben. A szegény, de érvényesülni vágyó, megnyerő fiatalember, A tehetséges Mr. Ripley (játssza az óriási Matt Damon) véletlenül kerül kapcsolatba a dúsgazdag Dickie Greenleaffel (Jude Law), s megbabonázván a jóléttől, barátja lesz. Tom Ripley azonban nemcsak közel akar kerülni Dickie-hez, hanem azonosulni is akar válni vele.
Ha ez a film valami anakronisztikus csoda folytán a 18. században készül el, valószínűleg elmarad a naiv felvilágosodás, és rögtön a radikális társadalomváltoztatás irányzatai (fasizmus, kommunizmus) jönnek el, nem bíbelődünk „az ember eredendően jó” gondolat nevelésen alapuló (és abban bizakodó) kidolgozásával. Így azonban csak utólag érhet minket a kijózanodás – sok neves és remek színész alakításával megfűszerezve (Kate Blanchett, Philip Seymour Hoffman, Gwyneth Paltrow), csodálatos olasz helyszínekkel, és a háttérből somolygő írónővel, akinek főművét már rég kötelező olvasmányként kéne oktatni. 21:30, Viasat3.

Árulás, diktatúra, börtön, hitványság, hazugság, bírvágy – aki ezután még nem sokallt be, az nézze meg a melankolikus, groteszk Wilbur öngyilkos akar lenni című filmet (hogy utána a kedves tévénéző is hasonló gondolatokkal térjen meg ágyába). A jóféle, 90-es évekbeli dán hagyományokat követő (emberismeret, humanizmus, líraiság, romantikus lelkületű, szabadságtól friss, formailag bátor) alkotás egy testvérpár történetét mondja el, mely egyik tagja a címben taglalt problémával kell szembenézzen. Figyelem, nem kifejezetten happy end a vége (ez is dán dolog), de a lélek a film után megköszöni a gondoskodást (szintén). 22:40, TV6.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik