Kultúra

A tévében: Ki tud valamit Joe Baloghról?

Bár ma lesz minden a kézilabdától a világvégén át hancúrdrámáig, a nagy rejtély azért Joe Balogh személyét lengi körül.

Ma már a magyar válogatott is pályára lép a svédországi kézilabda-VB-n, a bivalyerős izlandiak ellen kellene sikeres rajtot venni, nem lesz könnyű. De bízzunk benne, hogy Fazekas Nánditól (végül is kint van) a 40 éves csere Perezig (végül is nincs kint) mindenki úgy összekovácsolja a csapatot, hogy az képes lesz majd még a lehetetlenre is. Az első kísérlet a sport1-en 16:30-tól látható.

Egy vereség még nem a világvége, mondogatjuk, ám nekünk van arra is ajánlatunk, ha mégis az. Az emberi faj kihalása után elképzelni a Földet szinte minden kamasznak (és kamaszlelkűnek) kötelező, ebben most segítséget kapnak azok is, akik nem gondolnak amúgy másra, csak kimutatásokra, célértékekre, előirányzatokra. Az Élet az emberek után azt próbálja meg elképzelni 90 percben, ahogy a világunk, városaink, épületeink, tereink, az ember által annyira radikálisan átformált Föld majd kinéz – amikor pl. a Parlament lassan eltűnik a kúszónövények indái közt, a Hősök terén pedig lassan átvonul egy legelő csorda (kérdés persze a világvége minősége, egy brutál atomtámadás után a romok mellett leginkább csótányokat láthatnánk). A Spektrum műsora tehát vereség esetén igencsak aktuális lesz 21:30-tól.

Mikrovilágok is könnyen összeroppanhatnak, családok öröknek hitt szokás-, hierarchiarendszere, kapcsolati hálózata bomolhat fel valami miatt. A nagy, előkelő polgári családok általában a hagyományaikra büszkék, ám mi van, ha egy családi „barát” megpróbálja tönkretenni mindazt, amit több generáció addig elért? A Chromafóbia, azaz színiszony című film ezt a helyzetet mutatja be ráérősen, részletgazdagon a maga 133 perces hosszában, olyan közreműködőkkel, mint a remek BBC-s színész Damian Lewis, Penélope Cruz, Ralph Fiennes, Kristin Scott Thomas vagy Ian Holm az m1-en 21:35-től.

A legviccesebb összeomlást azok az olasz és egyéb nációjú B-horrorok jelentik, melyek 20-30 éve készültek elég kevés pénzből és ötletből. A TV6 tematikus blokkjában bemutatott Démonok bosszúja is ilyen, a kegyetlenül elpusztított rabszolgák szellemei jönnek vissza, hogy magukkal vigyenek egy pár fehér embert, és főhőseink pechükre épp megfelelnek a célnak. Amúgy ez a film a Démon sorozat harmadik darabja, ami már rossz jel, és még egy kötelező ismérvnek felel meg: gyönge tömegfilm nem lehet meg magyar (származású) közreműködő nélkül, esetünkben Joe Balogh épp az egyik fehér turistát formálja meg. A több hasonszőrű filmben is szereplő Balogh 1994 óta nem forgat – mi lehet vele? Megérdemli, hogy ő legyen a cikk lead-képében – 22:00-tól pedig a filmje is látható lesz.

Aki csak mosolyog azon, hogy az erkölcsrendészet provokációjaként kerülhetett a közszolgálati m2 műsorára Az ágyban című film, melyben két fiatal minden távlatos elképzelés és szándék híján köt ki egy szállodai szobában, hogy ott aztán az öncélú szexualitás örömeinek éljenek, az szeretni fogja ezt a filmet. A kamera lényegében a lepedő két oldala között mozog, mégis egész jól működő drámát sikerült a chilei rendezőnek, Matías Bizének összeraknia. Mert bizony előfordul, hogy ma két fiatal (ahogy régen (?) a rendőrök először ütöttek, aztán kérdeztek) előbb ismeri meg a másik anyajegyeit, mint a hangját. De attól mége ez csak sorrendi csere, ne ítéljünk korán blablabla, tessék megnézni ezt a magától értetődő, adekvát filmet 22:05-től.

Sokkal körmonfontabb, mesterkéltebb, drágább, sznobabb (?) csinálmány A Millió Dolláros Hotel, ez a Bono filmnovellájából készült Wim Wenders-film, melyben mégis jó színészek mondanak el egy gyilkossági történetet – Mel Gibson (amikor épp nem szadista filmeket rendez), Jeremy Davies (ő mindig jó, most is), Milla Jovovich (most nem dobermannokkal teszteli vörös ruhája anyagát), Peter Stormare (nem retardált rablógyilkost alakít) vagy Amanda Plummer (nem az ő kis Pumpkinheadjéért aggódik a Ponyvaregényben). Sok-sok zenével fűszerezett művészfilmecske 0:15-től a Duna TV-n.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik