Kultúra

A tévében: Steve Carell 40 éve szűz, zúg a rock, Mocsaiék elkezdik

Míg elindul a kézilabda-VB, a papok és más szüzek szerelmi viszonylatairól láthatunk vallani, hogy aztán az este elkezdjük rocktörténeti dübörgésünket.

Ma ünnepélyesen megkezdődik a 13. Férfi Kézilabda-világbajnokság Svédországban, a nyitó meccsen a házigazda Chilével játszik este 20:00-tól, amit, a többi meccshez hasonlóan a sport tévé, közelebbről a sport1 közvetít. A megtépázott, sérülések és egyéb okok miatt hézagos magyarok nehéz csoportból kéne, hogy továbbjussanak Mocsai Lajos vezényletével. A cél a legjobb hét közé kerülni, ami az olimpiai kvalifikációs tornára való kijutást is jelentené – hajrá!

A középkorból fennmaradt költemények közül jó néhány tanúskodik arról a papok, szerzetesek körében élő felfokozott vallásos érzületről, amely közel áll a szerelmi rajongáshoz. De mi van a földi szerelemmel? Sós Ágnes dokumentumfilmje, az Őrült szerelem ez római és görög katolikus papokat kérdez, a kettéosztottság oka egyszerű: előbbieknek nem, utóbbiaknak azonban lehet felesége, szerelme, családja. A filmből kiderül, miként különbözik, egészíti ki egymást égi és földi szerelem – 21:05-től a Duna II Autonómián.

Van nem választott szüzesség is, Steve Carell (azaz a karaktere, Andy Stitzer) pl. már 40 éves, és még nem volt nővel, ezen pedig változtatni kell. A hollywoodi vígjáték megújítója, az ordenáré humanista filmek producere, Judd Apatow most rendezésével is bizonyítja, obszcén és vaskos humorból sem csak cinizmus és alantasság származhat. Carell és Apatow együtt írta a 40 éves szűz forgatókönyvét (előbbi tehát tudta, mi vár rá, többek közt kamera előtti szőrtelenítés), s a filmben feltűnik az a (tipikus Apatow-színésznek mondható) Seth Rogen is, aki a héten a Zöld darázs című új Michel Gondry-filmben a főszereplő. 21:15, TV2.

Akinek még kell egy lapáttal, 22:10-től a Coolon Beugró a szokásos játékokkal, zsebszövegekkel, színészekkel, Novák Péter képernyőképtelen, vállalhatatlan zakóival.

Végül egy kis zenetörténet, no nem Bach meg Brahms, hanem a rock történetét dolgozta fel A rock 7 korszaka című sorozat. A minőségre garancia a BBC-s eredet, de ez egyben meghatározó angolszász nézőpontot is jelent, ahogy végighalandunk Jimi Hendrixtől kezdve a Pink Floydon, az egész punk mozgalmon, Deep Purple-ön, Iron Maidenen, Queenen, Police-on, U2-n, Nirvanán és a grundge-on, majd a brit-popon át egész a már neten befutó Arctic Monkeysig minden fontosabb együttesen. A hét részhez a Spektrum nyolc vetítési időpontot ad meg, hát ezt majd kitotózzák, az első mindenesetre ma 23:35-kor lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik